»Jeg blev doven, jeg kunne ikke mærke mig selv, og jeg vidste ikke, hvem jeg var. Jeg blev også mere aggressiv.«

For et årti siden bliver Nina Steenberg en skygge af sig selv.

Hun har hverken mulighed for at gøre fra eller til, føler hun. Placeret i et lille hvidt hus midt ude i ingenting, omringet af marker, i en by, hun aldrig har hørt om før.

Og psykiateren, der er tilknyttet det lille hvide hus – bostedet Ørbækskilde i Fårevejle – fortæller hende, at hun er syg i sit sind. Meget mere, end hun før havde troet.

»Jeg har faktisk kun ADHD, men jeg fik også stillet diagnosen borderline. Jeg endte op med omkring 10 piller dagligt, og så fik jeg en masse antipsykotisk medicin,« fortæller Nina Steenberg.

I dag er hun 28 år, snart færdiguddannet pædagog og for længst ude af psykiatrien. Noget, hun aldrig havde troet var muligt, efter hun kom i hænderne på Ørbækskildes psykiater Boris Velander.

»Jeg stillede hele tiden spørgsmål ved al den medicin, jeg fik. Jeg ville ikke tage den, så det blev proppet i min mad til sidst,« siger hun og fortæller, at da hun kom væk fra Ørbækskilde og fik en ny psykiater, blev hun som det første trappet ud af al medicinen.

Bostedet Ørbækskilde i Fårevejle, hvor den 29-årige socialpædagog Yamma Ahamdzai blev myrdet 30. december 2020, da han var alene på arbejde.
Bostedet Ørbækskilde i Fårevejle, hvor den 29-årige socialpædagog Yamma Ahamdzai blev myrdet 30. december 2020, da han var alene på arbejde. Foto: Trina Nielsen
Vis mere

Hun havde ikke borderline, og hun skulle ikke have antipsykotisk medicin.

Psykiateren Boris Velander er stadig tilknyttet bostedet Ørbækskilde, hvor der for snart to måneder siden blev begået et bestialsk drab, da en beboer gik amok med en kniv og dræbte sin pædagog Yamma Ahamadzai.

Siden drabet har B.T. løbende undersøgt forholdene på Ørbækskilde – og med denne 11. artikel i rækken kigger vi på psykiateren, der i hvert fald gennem de seneste 10 år har stået i spidsen for den medicinske behandling på Ørbækskilde.

Og her er Nina Steenbergs historie om overmedicinering ikke unik.

I 2015 ryger Boris Velander på Sundhedsstyrelsens tilsynsliste for blandt andet at have behandlet med antipsykotiske lægemidler i doser, der ligger over det anbefalede, uden der havde været grundlag for det.

Året efter, i 2016, rykker Styrelsen for Patientsikkerhed ud til Ørbækskilde efter at have fået en bekymringshenvendelse.

Her finder styrelsen syv kritiske forhold på stedet.

Blandt andet, at medicin bliver opbevaret uforsvarligt, og at mindst en patient bliver behandlet med antipsykotisk medicin i ikkegodkendte doser, uden at Boris Velander begrunder det i journalerne.

Og i forhold til journalerne er flere decideret uforståelige for almindeligt sundhedspersonale.

Flere af beboerne på Ørbækskilde kan blive vrede og udadreagerende, og enkelte har stofmisbrug. Alligevel var Yamma efterladt alene med dem.
Flere af beboerne på Ørbækskilde kan blive vrede og udadreagerende, og enkelte har stofmisbrug. Alligevel var Yamma efterladt alene med dem. Foto: PRIVATFOTO
Vis mere

Styrelsen beder efter deres besøg Ørbækskilde om at sende en skriftlig redegørelse for, hvordan de har rettet op på kritikpunkterne. Styrelsen møder efterfølgende aldrig fysisk op for selv at tjekke op på forholdene.

I 2019 tikker en ny bekymrende melding ind om Ørbækskilde.

Denne gang er det jobcentret i Odsherred Kommune, der forsøger at råbe op.

De skriver i en mail til Socialtilsyn Øst, at de er blevet kontaktet af en tidligere ansat fra bostedet.

Den ansatte fortæller blandt andet, at beboere på Ørbækskilde bliver overmedicineret, når de bliver for besværlige, og at de ansatte gemmer medicinrester til senere brug.

Ligesom kommunen skriver, at en beboer har oplyst til sin sagsbehandler, at vedkommende ikke ønsker behandling af Boris Velander.

B.T. har talt med den kvindelige beboer, der ikke ville behandles af Boris Velander.

»Jeg synes, det er helt vildt bekymrende, at et bosted vælger at beholde en psykiater, der har den baggrund, han har. Jeg synes, det virker enormt utroværdigt,« siger kvinden, der boede på Ørbækskilde fra 2017 til foråret 2020, og som gerne vil fremstå anonym af hensyn til sin familie. Hendes navn er redaktionen bekendt.

Politi ved bosted i Fårevejle, hvor en 29-årig mand blev dræbt onsdag 30. december 2020. (Foto: Jokum Tord Larsen/Ritzau Scanpix)
Politi ved bosted i Fårevejle, hvor en 29-årig mand blev dræbt onsdag 30. december 2020. (Foto: Jokum Tord Larsen/Ritzau Scanpix) Foto: Jokum Tord Larsen
Vis mere

»Jeg sagde det også til lederen, Pernille Trane. Jeg sagde, at jeg godt kunne tænke mig at finde en psykiater selv. Det sagde hun, at jeg bare kunne gøre, men så skulle jeg selv stå for transport – og vi boede altså 2,5 kilometer fra stationen,« siger hun og afslutter:

»Så jeg endte med at beholde ham som psykiater.«

Og det er tilsyneladende ikke kun beboerne på bostedet, som får stillet forkerte diagnoser af Boris Velander.

I en chatkorrespondance, som B.T. har set, skriver en ansat på Ørbækskilde, at Boris Velander diagnosticerede den ansatte med bipolar lidelse. Den ansatte havde i forvejen ADHD, men Boris Velander ordinerede nu også medicin mod bipolar lidelse.

Den ansatte får senere bekræftet af en anden psykiater, at vedkommende kun har ADHD og altså ikke bipolar lidelse.

Sektorformanden i FOAs social- og sundhedssektor, Torben Hollmann, fortæller, at det bekymrer ham, når han hører om Boris Velanders behandling af beboere – og i særlig grad også, når han går ind og behandler ansatte.

»Man skal holde skidt og kanel for sig. Der bliver pludselig en magtbalance, som er enorm svær. For lige pludselig kan den ansatte ikke sige fra over for sin egen læge, hvis lægen laver en fejl med nogle af de beboere, hun skal passe på,« siger Torben Hollmann, der selv har arbejdet tæt med Boris Velander før i tiden.

»Jeg har selv arbejdet i psykiatrien og været ansat i Vordingborg, hvor hans navn er gået igen adskillige gange i forbindelse med uheldige sager,« siger sektorformanden i FOA, der ikke ønsker at udtale sig mere konkret.

Ifølge Torben Hollmann burde Socialtilsynet og Styrelsen for Patientsikkerhed være troppet op på Ørbækskilde, lige efter Socialtilsynet modtog bekymringshenvendelsen fra kommunen i 2019.

»Med den historik bliver man bekymret for, hvad fanden der er foregået. Hvis der har været andet sundhedsfagligt personale til stede, er det blot endnu mere bekymrende, fordi de ikke har sagt fra over for den her behandling.«

Formanden for SIND, Knud Kristensen, udtrykker ligeledes bekymring over psykiateren, og at de forskellige tilsyn ikke har fulgt mere massivt op på kritikken.

»Det lyder bekymrende, og det undrer mig, at man ikke har holdt mere øje med ham oven på så meget forskellig kritik,« siger Knud Kristensen og fortsætter:

»Hvis det var mig, der havde sådan et botilbud, så ville jeg nok finde en anden psykiater.«

I 2013 sender TV 2 programmet 'Operation X: Omsorg med piller og klarsyn', hvor de ligeledes undersøger Boris Velander og hans behandling af patienter – på dette tidspunkt børn og unge på et andet bosted.

Allan Hvolby, der under programmets optagelser er næstformand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, bliver forelagt, hvilken medicinsk behandling tre beboere har fået af Boris Velander.

»Mit overordnede indtryk er, at jeg synes, der er givet rigtig meget medicin. Det ser ud, som om der er skudt sådan lidt i alle retninger,« siger Allan Hvolby i programmet.

Han fortæller ligeledes, hvordan det ser ud, som om Boris Velander har forsøgt at lægge en 'medicinsk spændetrøje' ud over beboerne.

B.T. har forsøgt at få et interview med Boris Velander, hvor vi blandt andet ville have spurgt ind til, hvorvidt og hvorfor han overmedicinerer sine patienter uden at dokumentere begrundelse for det – sådan som det fremgår af både Sundhedstyrelsens tilsynsliste i 2015, Styrelsen for Patientsikkerheds tilsynsbesøg i 2016, kommunens bekymringshenvendelse i 2019 samt beretninger fra Nina Steenberg og den ansatte på Ørbækskilde.

Det har ikke været muligt at få et interview med psykiateren, men han er vendt tilbage via mail, hvor han skriver:

»I sagens natur kan jeg ikke drøfte patienter med dig. Mht. min psykiatriske behandling er det med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens vejledninger samt de Nationale Kliniske Retningslinjer. Derudover forholder jeg mig ikke til løse rygter og udokumenterede påstande.«

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra lederen på Ørbækskilde, Pernille Trane, der ikke har ønsket at stille op.