En embedsmand på allerhøjeste niveau er ifølge eksperter gået fuldstændig under radaren i sagen om bestikkelse og lovbrud i Rigspolitiet.

Navnet er Nikolaj Veje, direktør i Fødevarestyrelsen og mangeårig økonomidirektør i Rigspolitiet.

Han skiftede i 2016 job, og kort efter rullede skandalen. Med sig tog han en bonus på 220.000 kroner.

»Han har helt klart et medansvar,« siger Bent Greve, forvaltningsekspert og professor ved Roskilde Universitet.

Nikolaj Veje nåede lige præcis at smutte fra Rigspolitiet til et nyt job inden sagen om brud på udbudsloven eksploderede.  
Nikolaj Veje nåede lige præcis at smutte fra Rigspolitiet til et nyt job inden sagen om brud på udbudsloven eksploderede.  
Vis mere

Nikolaj Veje kørte i fem år tæt parløb med den tidligere afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen.

Hun er sigtet for bestikkelse efter at have modtaget 790.250 kroner af sin veninde og konsulent Mariann Færø. Ifølge mistanken som tak for de millionopgaver, Mariann Færø fik i Rigspolitiet.

Bettina Jensen blev også gjort ansvarlig for Rigspolitiets mangeårige brud på udbudsloven efter fyringen af hende i februar 2017.

En praksis, som ifølge en rapport fra revisionsfirmaet PwC betød, at konsulentkøb i Rigspolitiet for 2,5 mia. kroner fra 2013 til 2016 ikke var lovlige.

Advarselslamperne havde ellers blinket. En stikprøvekontrol udført af Rigsrevisionen i 2014 hos Rigspolitiet viste noget af en rodebutik, når der skulle hyres konsulenter.

Nikolaj Veje var manden, der skulle få styr på det.

Derfor bærer Bettina Jensen ikke ansvaret alene, selvom hun på papiret var chef for indkøbsafdelingen og derfor blev gjort til prygelknabe.

»Økonomidirektøren må have været inddraget i et omfang, som gør, at han burde være vidende om, at Rigspolitiet ikke overholdt udbudsreglerne. Det skulle han have rettet op på,« siger Bent Greve.

Nikolaj Veje er en komet i den statslige administration. Han blev i 2009 hentet til Rigspolitiet efter en karriere i blandt andet Finansministeriet. Han skulle stå i spidsen for en økonomisk hestekur og finde besparelser for mere end 200 mio. kroner. Det skulle blandt andet ske ved en effektivisering af Rigspolitiets drift af bygninger og vognpark.

B.T.s første historie i sagen om afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen fra juni 2016. Siden blev hun fyret og politianmeldt. Nu er hun sigtet for bestikkelse.
B.T.s første historie i sagen om afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen fra juni 2016. Siden blev hun fyret og politianmeldt. Nu er hun sigtet for bestikkelse.
Vis mere

I 2011 blev Bettina Jensen håndplukket fra DR til opgaven. Kort tid efter hyrede hun i strid med udbudsloven flere konsulenter, som hun kendte fra sin tid som chef i DR.

En af dem var veninden Mariann Færø, som også er sigtet for bestikkelse. De to andre var Christine Thorsen og Christian Behrens fra Konsulentgruppen Strandgade.

Tre år senere havde de tre konsulenter kostet Rigspolitiet 43 millioner kroner.

Da sagen begyndte at rulle i B.T. i juni 2016, nægtede Nikolaj Veje alle anklager om vennetjenester og overbetaling. Det på trods af, at han var vidende om, at Mariann Færø havde fået udbetalt 10,5 mio. kroner på blot tre år – heraf 4,6 millioner kroner for blot et halvt års arbejde.

»Der er leveret ydelser for pengene, og der er løbende fulgt op på leverancer og tidsforbrug,« lød det blandt andet i et svar til B.T. i juni 2016.

Det viste sig at være usandt.

B.T. kunne senere fortælle, at Rigspolitiet ikke anede, hvad konsulent Mariann Færø havde lavet for et honorar på tre millioner kroner. Også revisionsfirmaet PwC slog i en kulegravning af Rigspolitiets indkøb fast, at der var huller i dokumentation, i forhold til hvad de tre konsulenter havde lavet for 43 millioner kroner.

Svaret – »at der var leveret ydelser for pengene« – fik B.T. af Nikolaj Veje igen i oktober 2016. Også selvom det i mellemtiden var slået fast af Kammeradvokaten, at udbudsreglerne ikke var overholdt.

Anklager om vennetjenester blev også afvist af Nikolaj Veje:

»Det er ikke noget problem at bruge konsulenter, som man kender, hvis bare reglerne bliver overholdt.«

Det blev de ikke.

»Hans job som økonomidirektør er at sørge for, at reglerne bliver fulgt, og i øvrigt udøve kontrol ved eksempelvis at lave stikprøver. Han er også ansvarlig for, at de folk, han har under sig, følger reglerne,« siger lektor Bente Hagelund, der er forvaltningsekspert og rektor på Folkeuniversitetet.

Nikolaj Veje skiftede i december 2016 til et job i Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Med sig fik Nikolaj Veje en bonus for sin indsats i Rigspolitiet: 220.000 kroner for at have nået sine mål i 2015 og 2016.

»Rigspolitiet har sandsynligvis været kontraktligt forpligtet til det. Men det ændrer ikke ved, at det ser ufornuftigt ud med det, der er kommet frem siden,« siger professor Bent Greve.

I et svar til B.T. skriver Nikolaj Veje:

'Jeg har ikke nogen kommentarer til sager, der vedrører min tid som økonomidirektør i Rigspolitiet. Det er nu er over fire år siden, at jeg skiftede job, og det vil ikke være rimeligt, at jeg kommenterer på spørgsmål om ansvarsforhold i Rigspolitiet.'