En tidligere dansk landsholdsspiller og FCK-profil viser sig nu at spille en central rolle i en sag om mulig svindel med moms og sukkerafgifter på slik.

Det afslører dokumenter fra det svenske Skatteverket, som B.T. har fået indsigt i.

Navnet på fodboldspilleren vender vi tilbage til.

Ifølge dokumenterne har fodboldspilleren sammen med en lang række medsammensvorne fået en regning for manglende momsbetaling i Sverige for 2,1 million kroner med firmaet Candy Garden.

Slik for mere end 18 millioner kroner er desuden fragtet til primært Danmark, og Skatteverket vurderer, at formålet har været at undgå at betale moms og sukkerafgifter. Sliknetværket er politianmeldt, bekræfter Fødevarestyrelsen i Danmark.

»Vi kan se, at slikket blandt andet videresælges til det danske marked sort, og at der dermed også sker skatteunddragelse. Gevinsten ved at snyde er størst i Danmark, fordi afgifterne er høje, og vi kan se, at der er tale om en ganske omfattende trafik,« siger skatterevisor ved Skatteverket Torbjörn Larsson, som er den svenske pendant til Skattestyrelsen.

Han tilføjer, at det samlede beløb kan være større end de 18 millioner kroner i 2016 og 2017.

»Det er kun det videresalg, som vi har opdaget,« siger han.

Et netværk af slikbagmænd har forsøgt at unddrage sig skat.
Et netværk af slikbagmænd har forsøgt at unddrage sig skat. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Med de nye oplysninger i sagen bliver der lagt endnu en puslespilsbrik i B.T.s dækning af, hvad der foregår bag kulisserne, når slik kan sælges til under 10 kroner for 100 gram på blandt andet Nørrebro i København.

Tidligere har B.T. afdækket åbenlyst salg af ulovligt slik hos en af de store slikbutikker, NamNam Slik på Frederikssundsvej i København.

»Vores kontroller har vist, at slik fra Candy Garden i stor stil er leveret til de københavnske slikbutikker, herunder på Nørrebro,« siger Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarestyrelsens rejsehold.

Nu tilbage til fodboldspilleren. Han havde sin storhedstid i 1990'erne, hvor han spillede for blandt andet FCK og Vejle, og han nåede også at spille en enkelt A-landskamp mod Forenede Arabiske Emirater i 1990, flere ungdomslandskampe og to kampe for ligalandsholdet.

Tidligere topfodboldspiller er involveret i handel med svindelfirmaer og skatteunddragelse i slikbranchen.
Tidligere topfodboldspiller er involveret i handel med svindelfirmaer og skatteunddragelse i slikbranchen.
Vis mere

Navnet er Jacob Svinggaard. Han måtte i 1998 indstille karrieren på grund af en skade. Efter han forlod grønsværen, har han forsøgt sig som iværksætter i blandt andet restaurationsbranchen og diskoteksbranchen. Ifølge CVR-registeret har han en stribevis af konkurser bag sig.

Ifølge dokumenterne fra Skatteverket var Jacob Svinggaard direktør for firmaet Candy Garden, som de svenske myndigheder i 2018 afslørede i at snyde med moms efter en razzia på firmaets adresse i Malmø. Firmaet er nu gået konkurs.

I forbindelse med de svenske myndigheders oprulning af sagen har de haft et tæt samarbejde med Skattestyrelsen i Danmark.

Candy Garden har ifølge dokumenterne solgt slik til hovedsagelig Danmark for mere end 18 millioner kroner. På papiret er slikket blevet solgt til adskillige firmaer, som Skattestyrelsen i Danmark betragter som 'missing traders', dvs. svindelfirmaer.

Firmaerne har ligget på proformaadresser, hvor der bare har været en postkasse eller en privatadresse, men ingen reel lagerplads til slikket.

»Man har fået stråmænd til at stifte virksomhederne. Og når det bliver opdaget, at det er svindel, så lukkes virksomhederne ned,« siger Torbjörn Larsson fra Skatteverket.

I virkeligheden er slikket enten blevet afhentet på Candy Gardens adresse i Malmö, eller også er slikket blevet leveret til slikforhandlere i Danmark, uden at det er blevet registreret.

På den måde har Jacob Svinggaard og Candy Garden ifølge Skatteverket været i stand til at levere store partier sort slik til det danske marked, uden at myndighederne kan spore, hvor slikket reelt er endt henne.

Skatteverket konkluderer blandt andet, at Candy Garden har forsøgt at skjule, hvem der har købt og efterfølgende solgt slikket videre til kunderne.

Jacob Svinggaard har haft en særdeles aktiv rolle i snyderiet. Han har blandt andet været involveret i et tysk firma ved navn Indi Gross, som på papiret var mellemstation for et parti Ritter Sport for 6,9 millioner kroner købt i Danmark. Slikket rundede dog aldrig Tyskland.

I stedet blev slikket sendt til Candy Gardens adresse i Malmø og distribueret videre til Danmark. Ifølge Skatteverkets mistanke med det formål at sælge slikket uden beskatning.

Til B.T. fortæller Jacob Svinggaard, at han ikke har kendskab til unddragelse af moms og sukkerafgifter.

»Det må i så fald være for de modtagende virksomheders side. Det har Candy Garden som sådan ikke noget at gøre med. Der er ikke foregået skatteunddragelse i Candy Garden,« siger han.

Læs hele Jacob Svinggaards svar her på B.T.s spørgsmål:

Læs mere i morgen, når B.T. løfter sløret for flere bagmænd.