Havde du planer om at tage en tur til Hornbæk Strand i disse dage, skal du nok sadle om.

I hvert fald, hvis du havde tænkt dig at skulle i vandet. I stedet kan du gå en tur langs stranden - for her vil du blive mødt af en helt specielt syn.

Flere tusinde brandmænd er nemlig skyllet ind både ved og på stranden.

»Det kan der være mange årsager til. Det er noget, der sker relativt tit - men ikke, at brandmændene er så store. De er usædvanligt store,« fortæller Jens Peder Jeppesen, der foruden at være marinbiolog også agerer akvarie- og museumschef på Øresundsundsakvariet, til B.T.

Et yderst spektakulært syn har de seneste dage mødt folk, som har lagt vejen forbi Hornbæk Strand.
Et yderst spektakulært syn har de seneste dage mødt folk, som har lagt vejen forbi Hornbæk Strand. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Han har aldrig oplevet en sådan mængde, og slet ikke i så store størrelser. Han tror dog, der er en ganske naturlig forklaring på, hvordan brandmændene har nået en sådan størrelse.

»I kanten af de titusindvis af brandmænd, der lå, lå der gopler i dynger ved siden af. Når de er i det samme område, kunne det godt tyde på, at brandmændene er begyndt at spise dem,« forklarer Jens Peder Jeppesen.

På trods af, at det unægteligt er et syn for sig selv, at se den store samling af røde brandmænd er det ikke nødvendigvis en god ting - tværtimod.

»Det er en kombination af mange forskellige faktorer, der gør, at de strømmer ind i det lave vand. Det er som regel et skift i vind og strøm, der gør, at de bliver presset derind,« fortæller han.

I danske farvande bliver de største brandmænd cirka 30 centimeter i diameter, mens nogle af dem, der er drevet i land ved stranden i Hornbæk, er målt til at være op mod 90 centimeter i diameter.
I danske farvande bliver de største brandmænd cirka 30 centimeter i diameter, mens nogle af dem, der er drevet i land ved stranden i Hornbæk, er målt til at være op mod 90 centimeter i diameter. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Desuden var de brandmænd, Jens Peder Jeppesen så, særdeles friske. Derfor antager han, at det har været en overraskelse for dem, at ende i lavvandet.

»Dem, der ligger oppe på stranden, de er færdige. De er færdige. Men man kan være helt sikker på, at der er rigtig mange brandmænd, der klarer skærerne og kommer ud i vandet igen. Man må formode, at det bare er en mindre del af dem, der har mistet livet.«

Andre læser også