Normalt plejer strandfogeden på Fanø at kunne fylde en stor, åben container på en måneds tid. I weekenden fyldte han den på tre dage.

Usædvanligt meget skrald er i løbet af den sidste tid skyllet op på strandene på Fanø, og forholdene beskrives som ekstreme.

»Balloner, presenninger, indkøbsposer, you name it. Vi ser det hele,« fortæller Peter Michélsen, som er strandfoged i Sønderho og stifteren bag et projekt, der hedder 'Ren Strand Fanø', til Jyllands-Posten.

Han nævner også både tovværk, fiskegarn, fiskekasser og plastikdunke.

Ren Skrald Fanø fandt ekstreme mængder affald på stranden i weekenden.
Ren Skrald Fanø fandt ekstreme mængder affald på stranden i weekenden.
Vis mere

Strandfogeden fortæller, at det er almindeligt, at man på øen på årsbasis samler mellem 25 og 30 tons skrald op.

Men siden 1. januar og til nu har man allerede indsamlet 10-12 tons.

Til Jyllands-Posten forklarer Peter Michélsen, at en stor del af det affald, som han kunne finde omkring på Fanøs kyster sidste weekend kom fra Holland.

Peter Michélsen har flere bud på, hvorfor strandene på Fanø i disse dage bliver dækket af skrald fra havet. Strandfogeden mener, at det kan skyldes, at udløbene fra Vadehavet fungerer - med hans egne ord - som »fangearme for skidt og møg.«

Desuden er standende på Fanø oplagte skraldepladser, fordi de både er brede og flade, og fordi den internationale handelsflåde sejler forbi på turen mod Østersøen, samt at Nordsøens fiskeri finder sted nær øen.

Oven i det hele har det endda også blæst temmelig kraftigt flere dage i træk ved øen, og det kan også påvirke mængden af skrald, der kan findes på strandene.

Peter Michélsens projekt 'Ren Strand Fanø', går ud på, at Peter uddeler poser til borgerne og samler dem ind igen, når de har fyldt dem med skrald, for at skabe bevidsthed omkring skrald på øens strande.

Peter Michélsen fortæller, at det næsten virker som om, at havet kaster op, og han forklarer til B.T., at han forventer, at havet »igen vil kaste op næste weekend« på grund af det voldsomme vejr, der er i vente.