Mindre end et døgn efter at SAS udgav en ny reklamefilm, har det skandinaviske luftfartsselskab fjernet videoen igen - angiveligt efter mistanke om et koordineret politisk 'troldeangreb' i kommentarspor på internettet.

Reklamefilmen viser, at mange af de ting, vi forbinder med traditionelle skandinaviske værdier, er bragt hjem fra det store udland.

F.eks. er rugbrød fra Tyrkiet, fortælles det.

Det indrammes med punchlinen: Ingenting er skandinavisk - alt er kopieret.

SAS har fjernet videoen efter en hård storm af kritik på de sociale medier.

Og nu melder SAS ud, at de mistænker, at kritikken er et koordineret angreb på deres kampagne.

De kritiske kommentarer kommer fra både svenske, norske og danske brugere, der er stærkt utilfredse med, at SAS undersælger de skandinaviske værdier.

'Føj SAS, bare føj....Heldigvis så glemmer nettet ikke, og den video vil blive vist og husket i mange år frem. Sidste gang jeg er fløjet med jer,' skriver brugeren Rene på SAS Facebook-side.En svensk profil ved navn Nicholas giver udtryk for, at reklamens underminering af de skandinaviske traditioner er racistisk.

'SAS.....Dere er rasistiske ovenfor oss skandinavere......Shame on you....'

Mens SAS nok har håbet, at reklamevideoen ville give folk lyst til at flyve ud og hente inspiration i verden, bliver videoen i bredt omfang tolket modsat.

I de hundredvis af kommentarer, der oversvømmer SAS Facebookside, er der i stort set alle sammen en kritik af, at SAS udvander de traditionelle skandinaviske værdier.

En af brugerne opfordrer SAS til at fjerne forbogstavet, der står for Scandinavian, fordi flyselskabet åbenbart ikke er skandinavisk længere, hvis alt skandinavisk er kopieret. Og brugeren Peter er parat til at sende selskabet ud af Norden: 'Hvad bilder i jer i grunden ind? Hvis i bryder jer så lidt om Skandinavien, hvorfor er i her så?'.

Men ifølge SAS tyder meget på, at der er tale om et koordineret 'troldeangreb' med politisk agenda. Derfor har de fjernet videoen.

»Når vi ser på mønsteret og antallet af reaktioner, har vi en begrundet mistanke om, at vi har været udsat for et cyber-angreb og, at vores kampagne er blevet taget som gidsel. Vi vil ikke stå på mål for andres værdier,« skriver pressechef Kristoffer Meinert i en mail til B.T.

»Derfor har vi midlertidigt fjernet kampagnen fra vores sociale medie-kanaler, mens vi overvejer næste skridt.«