Flere tilfælde af salmonella kan ramme landet den kommende tid. Det vurderer Statens Serum Institut, der tidligere onsdag kunne oplyse, at mindst 28 personer fra hele landet er blevet syge.

»Umiddelbart er det vores opfattelse, at der kommer flere tilfælde,« fortæller Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut, til B.T.

Onsdag kunne instituttet fortælle, at 28 personer i landet - både børn og voksne - har været syge. Af dem har 18 været indlagt på hospitalet, men ingen er eller har været i livsfare. De regner dog med, at antallet af syge er langt højere end de 28.

»Når vi ser de her 28 tilfælde, så er der jo kun tale om dem, der har følt sig syge nok til, at de er gået til lægen. Derfor er det her kun toppen af isbjerget,« siger Luise Müller,og fortsætter:

»Når vi taler om antallet af syge, så vil man nok skulle gange tallet med omkring 10.«

Vis mere

Hun fortæller samtidig, at de endnu ikke har overblik over, hvilket specifikt produkt der er tale om, eller hvilke butikker det er blevet solgt i. Det er endnu for tidligt at afgrænse. Alligevel har Statens Serum Institut en klar idé om, hvad der er smittekilden.

»Det er vores klare opfattelse, at der er tale om svinekød, for det er her, vi normalt ser den type salmonella,« siger hun.

Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet diarré, opkast og generel utilpashed. Rigelig væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.

Og på trods af at instituttet sammen med DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen endnu ikke er kommet så langt i efterforskningen, så er Luise Müller ved godt mod.

»Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at vi får sat en stopper for det her. Det tror jeg på, at vi kan,« fortæller hun og understreger samtidig, at de ser meget alvorligt på sagen, da det ikke er almindeligt i Danmark, at man skal blive syg med salmonella af det, man spiser.

Salmonellainfektionen kan opstå, hvis kødet ikke bliver stegt ordentligt, eller hvis saft fra svinekødet kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke varmebehandles under tilberedningen i køkkenet.

»Det bedste råd, vi kan give lige nu, er at være ekstra opmærksomme på at gennemstege svinekød og holde det rå kød adskilt fra det spiseklare mad i køkkenet,« slutter Luise Müller.