Træthed, mavepine, diarré og galoperende pruttesyge.

Det er blot nogle af symptomerne på cøliaki, også populært kaldet glutenallergi. En sygdom, som cirka én procent af den danske befolkning lider af.

Gluten er et proteinstof, der findes i flere kornsorter og dermed også i brød. Dog er det som forbruger i dag muligt at købe glutenfrie brødprodukter i de fleste supermarkeder. Blandt andet fra Coop, der står bag Fakta, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og Irma.

Men nu er Coop kommet i problemer på grund af supermarkedsgigantens egne glutenfrie surdejsboller.

16. februar var Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg på Coops hovedlager i Albertslund, hvor et større parti dybfrosne, glutenfrie surdejsboller var kontamineret med gluten.

Men hvad værre var: Over hundrede kasser med de glutenkontaminerede boller var blevet solgt i Coops butikker over hele landet i perioden fra 8. til 14. februar, fremgår det af Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

Forholdet skabte dybe panderynker i Fødevarestyrelsen, som har givet Coop en klækkelig bøde.

Bødens størrelse vender vi tilbage til. Det er nemlig ikke kun fødevaremyndighederne, der retter kritik af Coop. Det samme gør Dansk Cøliaki Forening.

»Det er meget uheldigt, at bollerne ender med at blive sendt ud i butikkerne, da det kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser for personer med cøliaki, hvor en glutenfri diæt ikke er et tilvalg som for andre, der for eksempel spiser glutenfrit som en del af en livsstil. Derfor er det vigtigt, at man kan stole på, at bollerne er glutenfri, når det står på emballagen,« siger foreningens sekretariatsleder, Dennis Nedergaard Larsen, til B.T.

Godt nok spærrede Coop varen, da de blev gjort opmærksom på kontamineringen. Men da leverandøren efterfølgende skulle afhente brødpartiet mandag 14. februar, var pallen blevet brudt.

Kun 17 af de i alt 120 kasser med surdejsboller lå tilbage på pallen. Resten var sendt ud i butikkerne.

Coop tilbagekaldte samme dag alle bollerne og orienterede Fødevarestyrelsen, som opfordrede forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det var købt, eller kassere det.

Arkivfoto af Coops distributionscenter i Albertslund på den københavnske vestegn.
Arkivfoto af Coops distributionscenter i Albertslund på den københavnske vestegn. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Tilbagetrækningen ændrer dog ikke ved, at Coop skal betale en bøde, som Fødevarestyrelsen har takseret til 120.000 kroner.

»Det er os, der har lavet en fejl, som vi selv gjorde Fødevarestyrelsen opmærksom på. Derfor accepterer vi også bøden,« siger Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, i en skriftlig kommentar til B.T.

Han oplyser, at Coop via Fødevarestyrelsen har fået en enkelt henvendelse fra en glutenallergisk forbruger, der har købt surdejsbollerne.

»Men det kunne ikke fastslås, om kundens symptomer hang sammen med spisning af det bestemte parti boller,« siger Jens Juul Nielsen.

Hvad gør I for at undgå, at denne her type fejl gentager sig?

»Vi har iværksat en stærk taskforce, som involverer alle berørte led, såvel eksterne som interne. Der er strammet op i alle led og arbejdsgange. Der er udpeget superbrugere, som skal supportere hver eneste gang og dobbeltkontrollere, at alle data og handlinger er korrekte,« svarer Jens Juul Nielsen.

Han siger yderligere, at Coops it-system på sigt skal kunne understøtte tilbagetrækninger »meget bedre«.

»Indtil it-systemet er hundrede procent oppe at køre, vil vi tjekke alt en ekstra gang og sikre ekstra træning af alle kollegaer, der er involveret i processen,« lyder det fra Jens Juul Nielsen.

De glutenkontaminerede surdejsboller blev solgt over hele landet i henholdsvis Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Fakta og Coop 365 samt på Coop.dk/mad.