12 ugers sol og sommer har givet sved på panden på landets ismejerier. Hansen Is har må melde udsolgt på bestemte is.

»Det er ret vildt med sommervejret, der bare fortsætter. Det har vi ikke prøvet før. Normalt har vi nogle gode uger, og så lige en uge med regnvejr til at få fyldt depoterne op,« siger direktør hos Hansen Is Rasmus Eibye, som slet ikke har haft tid til at kigge på salgstal: »Vi koncentrerer os bare om at lave is lige nu.«

Han er nu ikke i tvivl om, at vi bevæger os mod et rekordår.

»Der bliver bare solgt flere is, når solen skinner. Normalt regner vi med, at der på en dag med solskin bliver solgt dobbelt så mange is som på en dag, hvor der er overskyet. Når der så er så mange solskindage i træk, kan det godt være, at vi på et tidspunkt når en mætning,« siger han.

Men den mærker de ikke meget til endnu.

Rasmus Eibye sammenligner sommeren på et ismejeri med at cykle op ad Alpe d'Huez.

»Man ved, det bliver hårdt. Men i år er det bare 10 pct. hårdere. Vi knokler alle sammen for at følge med issalget – også i weekenderne,« siger Rasmus Eibye.

Hansen Is koncentrer sig om, at følge med på de mest gængse varianter som f.eks. isvaffel, eskimo og solstang.

»Men der er nogle andre varianter, som vi har udsolgt af,« siger han.

Isvaflen er en af Hansen Is' mest populære.
Isvaflen er en af Hansen Is' mest populære. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Og faktisk begynder is-udfordringerne langt før, fløden køres i ismaskinen. De mange ugers tørke betyder nemlig, at køerne producerer mindre mælk.

Det bekræfter Kristine Dalbach, som er driftsleder i kostalden på Svanholm, en af de to gårde, som leverer mælk til Hansen Is.

»Køerne har det svært i varmen. De bliver varmestressede. Samtidig betyder tørken, at græsudbyttet ikke er det samme, og det går ud over mælkeydelsen hos økologiske malkekøer, som går på græs hele sommeren,« siger hun.

Heldigvis er der hjælp at hente.

»Vores kolleager hos Thise og Naturmælk har været søde til at hjælpe med frisk mælk,« siger Rasmus Eibye.

Thise leverer også mælk til Paradis-is, der har 50 butikker fordelt over hele landet. Også her går det stærkt, men frisk mælk, har de nok af, fortæller Søren Falck Hansen, kommerciel direktør hos Paradis Is.

»Vi kan helt sikkert godt mærke, at der er gang i issalget i år på grund af vejret. Heldigvis foregår vores produktion lokalt ude i butikkerne, så vi hele tiden kan tilpasse mængden efter efterspørgslen,« siger han.

Paradis is laver isen uden i butikkerne.
Paradis is laver isen uden i butikkerne. Foto: Claus Bjørn Larsen
Vis mere

Han mener dog ikke, at travlheden udelukkende skyldes godt vejr.

»Vi har stort fokus på udelukkende at bruge økologisk mælk, fløde og rørsukker i vores mælkeis, ligesom vi i år har introduceret endnu flere veganske isvarianter, som er lavet på økologisk havredrik. Det er blevet taget godt imod af vores gæster – også af folk, som ikke er 100 pct. veganere,« siger Søren Falck Hansen, som melder om markant fremgang i salget i år.

Premier Is, som er landet største isproducent, ønsker af konkurrencemæssige årsager ikke at udtale sig om issalget midt i højsæsonen. Resultatet må vi vente med til efteråret.

I mellemtiden kan vi jo passende nyde en is i sommervarmen, som ifølge seneste langstidsprognosen fra DMI forstætter mange uger endnu.