Hov, giv os lov at afspille artiklen. Den er klar, når du har klikket 'Tillad alle'
Patienter, pårørende og læger har ventet i 18 år, udviklingen af flere hundrede præparater er mislykkedes – men nu er det endelig sket.
Et nyt lægemiddel til behandling af Alzheimer er blevet godkendt til brug.
»Det er meget glædeligt, at der er kommet et gennembrud. Det skaber et lys i mørket og giver et håb om, at der måske er noget mere på vej,« siger Steen Hasselbalch, overlæge på Rigshospitalet og forskningsleder ved Nationalt Videnscenter for Demens.
»Det, der har været så deprimerende og frustrerende i de seneste to årtier, er, at den medicin, man har forsøgt at udvikle, har fejlet igen og igen. Det har skabt mismod blandt patienter og behandlere,« siger han.
Men mandag har den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) altså blåstemplet Aduhelm fra medicinalvirksomheden Biogen.
Og at der for første gang siden 2003 er positive nyheder på den front til Alzheimer-patienter, er én ting. Noget andet er, hvad det nye lægemiddel egentlig kan.
For det er den første godkendte medicin, der tilsyneladende går ind og virker på selve 'sygdomsprocesserne' – hvilket betyder, at medicinen vil få sygdommen til at udvikle sig langsommere i hjernen.
Den hidtil kendte Alzheimer-medicin har udelukkende lindret symptomerne, men altså ikke forhindret den frygtede sygdom i at udvikle sig.
»For mig er det den store nyhed. Det betyder meget. Det skaber håb om, at patienter kan leve længere med et bedre funktionsniveau. Og hvis man lever længere og samtidig kan have det bedre, er det jo en kæmpe gevinst – ikke mindst for patienterne, men også for samfundsøkonomien,« siger Steen Hasselbalch.
Der er knap 90.000 mennesker i Danmark, der lever med en demenssygdom, hvor Alzheimer er den mest udbredte. På verdensplan lider omkring 50 millioner mennesker af Alzheimers sygdom ifølge tal fra WHO.
Indtil videre er Aduhelm kun godkendt i USA, men ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er lægemidlet også ved at blive vurderet i EU, Japan, Canada, Australien og Brasilien.
Den foreløbige godkendelse har dog ikke været smertefri. Præparatet fra Biogen har i USA været kritiseret af blandt andre eksperter i et uafhængigt panel for at have en for lav effekt.
I pressemeddelelsen fra FDA lyder det da også:
»Som det ofte er tilfældet, når man skal fortolke videnskabelig data, har eksperterne forskelligt syn på tingene,« siger afdelingsleder Patrizia Cavazzoni.
Steen Hasselbalch vil ikke vurdere, om Adulhem burde være godkendt eller ej. Men han siger dog, at udfaldet ikke fremstår »krystalklart«. Professoren i demenssygdomme tilføjer:
»Man kan sige, at der nok har været et stort pres på for at få det her igennem, for det er et nyt og vigtig skridt i behandlingen,« siger han:
»Det er ikke noget vidundermedicin, men det kan være starten på en ny æra, hvor vi begynder at få medicin mod selve sygdommen. Og nu er alle andre firmaer pludselig begyndt at genoptage deres forsøg med højere doser, som har været en af forskellene mellem det her og andre forsøg. Der er kommet skred i det hele.«
Du håber på en en form for ketchupeffekt, hvor der ikke går 18 år inden næste godkendelse?
»Ja, det tror jeg faktisk, at det godt kunne være. Vi krydser fingre.«
Biotech-direktør Michel Vounatsos siger i forbindelse med godkendelsen af selskabets Alzheimer-middel:
»Vi er forpligtede til at dele vores fremtidige viden om Aduhelm med det videnskabelige samfund, når vi får indsamlet mere data om den reelle brug af behandlingen.«