Modsat anbefalingen fra et uafhængigt ekspertpanel, har USA godkendt Aduhelm til behandling af Alzheimers.

Medicinalvirksomheden Biogen har fået en fremskyndet godkendelse af lægemidlet Aduhelm til behandling af Alzheimers i USA.

Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Godkendelsen kommer fra den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA. Det på trods af at en uafhængig ekspertgruppe nedsat af FDA i november konkluderede, at forsøgene med midlet ikke kan bevise, at medicinen virker.

Alligevel skriver FDA i en pressemeddelelse, at data indikerer, at midlet kan behandle Alzheimers.

- Som det ofte er tilfældet, når man skal fortolke videnskabelig data, har eksperterne forskellige syn på tingene, siger afdelingsleder Patrizia Cavazzoni i pressemeddelelsen.

Ifølge FDA reducerer medicinen et protein, amyloide plaques, der dannes mellem hjernens nerveceller og forårsager Alzheimers.

Lægemidlet blev testet i to store fase 3-forsøg.

I det ene viste data, at der var en stor reduktion i nedsættelsen af kognitive evner. Det gjorde data fra det andet studie dog ikke.

Til gengæld viser begge studier en nedsat mængde af beta-amyloid. Det er en del af det protein, der er med til at nedbryde hjerneceller.

Nationalt Videnscenter for Demens bifalder godkendelsen af lægemidlet, og professor, centerleder og overlæge Gunhild Waldemar håber, at det kan sætte fut i processen med at få midlet godkendt i Danmark.

- Demenssygdomme er meget komplekse og indgribende i menneskers liv. Det vil være ærgerligt, hvis der skal gå endnu 20 år, før flere lægemidler er nået så langt som til godkendelse, siger hun i en pressemeddelelse.

Lægemidlet er det første mod Alzheimers, der er blevet godkendt i USA siden 2003.

Sygdommen er den mest udbredte form for demens og rammer typisk personer over 65 år. Det menes, at cirka 50 millioner mennesker lider af den på verdensplan.

Sygdommen ødelægger med tiden hjernens cellevæv, hvilket kan føre til hukommelsestab og forvirring.

/ritzau/