Lyt til artiklen

Mens de københavnske bilister nærmest må trykke næsen op mod forruden for at finde en ledig parkeringsplads, kan medarbejderne på den russiske ambassade modsat læne sig trygt og afslappet tilbage i bilsædet.

Stormagten har 23 parkeringspladser reserveret ved sin ambassade på Kristianiagade på Østerbro, hvilket er helt uden sammenligning i forhold til de omkring 70 andre udenlandske repræsentationer.

Eksempelvis har USAs ambassade, der ligger et stenkast fra den russiske, kun ni reserverede parkeringspladser, viser en opgørelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Venstres gruppeformand på Københavns Rådhus er forarget.

»Jeg synes ikke, det er rimeligt. Det kan godt være, at der gælder nogle særlige hensyn og specielle traditioner, når det er udenlandske repræsentationer. Men 23 parkeringspladser er langt ude. Især når der i den grad mangler parkeringspladser på Østerbro,« siger Jens-Kristian Lütken, der foruden at være gruppeformand også er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

Der er i Københavns Kommune sammenlagt reserveret 214 parkeringspladser ved ambassader, konsulater og internationale repræsentationer.

De 23 parkeringspladser foran Ruslands ambassade udgør i den forbindelse knap 11 procent af den samlede reserverede parkeringskapacitet.

Jens-Kristian Lütken vil nu have teknik- og miljøborgmesteren til at undersøge, om forvaltningen kan inddrage flere af parkeringspladserne, så der kan frigives flere parkeringspladser til københavnerne.

De 23 parkeringspladser ved den russiske ambassade er reserveret til ærinder ved ambassaden og ikke alene til parkering af ambassadens egne køretøjer. På dette Google Street View-foto, der er taget oktober 2020, kan man dog se, at der stort set kun holder biler med blå ambassadenummerplader ude foran Ruslands ambassade. Foto:Google Street View
De 23 parkeringspladser ved den russiske ambassade er reserveret til ærinder ved ambassaden og ikke alene til parkering af ambassadens egne køretøjer. På dette Google Street View-foto, der er taget oktober 2020, kan man dog se, at der stort set kun holder biler med blå ambassadenummerplader ude foran Ruslands ambassade. Foto:Google Street View
Vis mere

»I et område, hvor der mangler parkeringspladser, virker det underligt. Hvis man frigav ti af deres parkeringspladser, ville det gøre en forskel for folk, der har en bil og bor i området. Det samme vil det gøre for handlende og erhvervsdrivende,« siger han.

Teknik- og Miljøforvaltningen skriver i sin opgørelse, at de 214 parkeringspladser ved ambassaderne ikke er reserveret alene til parkering af den enkelte repræsentations egne køretøjer, men derimod til ærinder ved den pågældende repræsentation.

Det ændrer dog ikke ved Jens-Kristian Lütkens holdning.

»Så må de jo betale for privat parkering til deres store vognpark et andet sted. Det er der mulighed for mange steder på Østerbro. Det behøver ikke være kommunen, der afholder den udgift. Almindelige erhvervsdrivende i området skal jo også selv betale for deres medarbejderparkering,« siger han.

Finn Rudaizky, der sidder i Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti, mener ligeledes, at der er behov for at få kastet lys over, om den russiske ambassade overhovedet har brug for så mange parkeringspladser.

'DF kunne godt tænke sig, at Udenrigsministeriet, ved lejlighed, tydeliggjorde det store behov for de mange p-pladser. Når der ligger et svar på dette, så må man forholde sig til spørgsmålet om 23 p-pladser til Ruslands ambassade og baggrunden for tilladelsen hertil,' siger Finn Rudaizky i en skriftlig kommentar til B.T.

Venstres gruppeformand, der for nylig besøgte Ukraine i kraft af sin rolle som næstformand for den tværpolitiske organisation Europabevægelsen, afviser, at forslaget om at inddrage p-pladser ved Ruslands ambassade er politisk motiveret.

»Min holdning til Putins Rusland er velbeskrevet. Men vi bedriver jo ikke udenrigspolitik i Københavns Kommune, og hvis det var et hvilket som helst andet lands ambassade, der havde så mange reserverede parkeringspladser, så synes jeg også, man skulle se nærmere på, om vi bruger parkeringskapaciteten fornuftigt der. Jeg synes, det her stikker ud,« siger Jens-Kristian Lütken.

Teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), oplyser i en mail til B.T., at hun nu vil bede forvaltningen om at tage kontakt til Udenrigsministeriets Protokol, der har forbindelsen til de udenlandske repræsentationer i København, så man kan få drøftet mulighederne for at udnytte parkeringspladserne ved ambassaderne bedre.