Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

‘Sund kost’, ‘sunde vaner’, ‘antiinflammatorisk kost’ er nogle de søgeord, der lige nu står højt på danskernes liste over prioriteter for 2022.

I hvert fald at dømme efter deres aktivitet i Googles søgefelt, som er en direkte strømpil på vores fokus lige nu.

Netop de tre søgetermer er nemlig blandt dem, som er steget mest i volumen fra december til januar, viser en nytårsopgørelse fra Google.

Alene søgningen ‘sunde vaner’ er i årets første to uger steget med mere end 5.000 procent sammenlignet med samme periode i december, mens ‘sund kost’ er steget med 300 procent.

Kendetegnende for begge søgetermer er det, at antallet af søgninger topper i januar og langsomt aftager i løbet af året.

Søgninger på ‘antiinflammatorisk kost’ er på sit højeste nogensinde, og det samme gælder ‘antiinflammatorisk kost begyndere’, som er steget med 93 procent siden december.

Ifølge ernæringsekspert Martin Kreutzer er der en særlig grund til netop det:

»Det er en stor trend at blive sund gennem livsstilsændringer. Der har været en lang periode, hvor vægttab fyldte meget, men nu fylder energi og overskud mere. Så der er sket en forskydning af slankehysteri til sundhedsfokus. Det taler også meget ind i coronatiden, hvor mange gerne vil have et stærkt immunforsvar,« siger Martin Kreutzer og fortsætter:

Laks er en fed fisk, der er god at spise, hvis man vil spise antiinflammatorisk.
Laks er en fed fisk, der er god at spise, hvis man vil spise antiinflammatorisk. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

»Jo mere, vi kan gøre på egen hånd, desto bedre. Antiinflammatorisk kost er opskriften på at spise sig stærk,« siger han.

Martin Kreutzer har skrevet flere bøger om antiinflammatorisk kost og holder også foredrag om emnet. Han har en række gode råd, hvis man først lige er kommet i gang med at spise antiinflammatorisk:

»Spis masser af grøntsager, flere end nogensinde før. Spis fed fisk næsten dagligt og gerne i stedet for kød. Drop kødpålæg og sørg for at få sundt fedt i alle dine måltider, som for eksempel nødder, olivenolie eller avocado. Så er man godt på vej,« siger Martin Kreutzer.

Foruden sundhed søger vi danskere også på ‘løn’ og ‘investeringer’.

»Søgningerne viser entydigt, at danskerne har nytårsforsætter og store ambitioner om sundere og rigere liv, men at vi har sværere ved at holde kadencen, som året skrider frem,« siger kommunikationschef i Google Danmark, Jesper Vangkilde.

Andre læser også