Statens Serum Institut sætter nu for første navne på de kommuner, hvor der er en stor forekomst af smitte blandt indvandrere.

De ligger alle i Københavnsområdet.

»Især Vestegnskommunerne, fx Ishøj, Albertslund, Hvidovre og Glostrup, men også kommuner som Egedal og Gladsaxe, er blandt kommuner med højst forekomst,« står der i en ny rapport fra Statens Serum Institut om coronavirus blandt indvandrere.

Kommunerne på den københavnske vestegn har længe toppet smittelisterne, og en stor andel af de smittede er - fremgår det af rapporten - indvandrere fra ikke-vestlige lande. I Ishøj er forekomsten af smitte blandt indvandrere tre gange så høj som hos etniske danskere. I Hvidovre og Albertslund er den det dobbelte.

Hvidovre Hospital har modtaget mange patienter med indvandrerbaggrund, fortæller overlæge Thomas Benfield. 
Hvidovre Hospital har modtaget mange patienter med indvandrerbaggrund, fortæller overlæge Thomas Benfield.  Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Som B.T. kunne fortælle torsdag, er indvandrere fra ikke-vestlige lande i højere grad blevet smittet med coronavirus i Danmark end etniske danskere.

I alt er 18 procent af de, der er testet positive, ikke-vestlige indvandrere eller efterkommere. Det er, på trods af at de kun udgør ni procent af befolkningen.

Omvendt udgør de etniske danskere 78 procent af de smittede mod 86 procent af befolkningen. De sidste fire procent er indvandrere fra andre vestlige lande, der har en lav smitteforekomst.

Indvandrere med stor smitteforekomst kommer blandt andet fra Marokko, Somalia, Tyrkiet og Pakistan.

Patientstue og udstyr står klar på Hvidovre Hospital, der har en overvægt af indvandrere blandt de indlagte.
Patientstue og udstyr står klar på Hvidovre Hospital, der har en overvægt af indvandrere blandt de indlagte. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Statens Serum Institut kommer i deres rapport også med en mulig forklaring på, at det er kommunerne på Vestegnen, der har størst smitte blandt indvandrerne.

»En større beboelsestæthed blandt nogle grupper af indvandrere og efterkommere spiller en rolle. Der er således et højere antal adresser med fem eller flere smittede personer af ikke-vestlig oprindelse på samme adresse i flere københavnske kommuner,« står der i rapporten, der fortsætter:

»Andre socioøkonomiske forhold gør sig formentlig også gældende, men er ikke inddraget i denne rapport. Der kunne blandt andet være tale om arbejdsforhold, som for eksempel beskæftigelse i fag, der ikke muliggør hjemmearbejde. Det er formentlig også af betydning for smittespredningen, hvis særlige befolkningsgrupper er samlet i enkelte kommuner«.

Rapporten fra Statens Serum Institut kommer, efter at overlæger fra Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospital har fortalt til B.T., at de har en overrepræsentation af indvandrere blandt de indlagte.