Lyt til artiklen

Hvis du har snøftet og døjet lidt ekstra med kløen i øjnene de seneste dage, ligger der muligvis en god forklaring bag.

I hvert fald hvis du har pollenallergi. Pollensæsonen anno 2021 er nemlig skudt i gang. Og endda med så høje tal, der aldrig er set før.

Det oplyser foreningen Astma-Allergi Danmark i en pressemeddelelse.

Onsdag målte foreningen et pollental på 952 for el i København. Det tal er mere end 200 højere end den tidligere rekord fra 2019, hvor tallet var 738 i Viborg. Derudover der også godt gang i hasselpollen, oplyser foreningen.

»De vinterlige frostgrader blev i weekenden erstattet af solrigt og lunt forårsvejr. Det satte hurtigt gang i pollenspredningen fra el og hassel. Vi ser derfor lige nu en stor mængde forårspollen i luften, som både kan tilskrives det mildere vejr, men det kan også skyldes vindretning fra syd,« siger Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, i pressemeddelelsen og fortsætter:

»En vindretning fra syd betyder, at vi i vores pollenfælder kan fange pollen fra Tyskland, som også oplever mange ellepollen i luften netop nu.«

I 2020 oplevede Danmark en mild pollensæson, hvilket kan få en direkte indflydelse på i år.

Sæsonen efter en mild omgang bliver som regel en hård omgang, lyder det.

»Det vil ikke være overraskende, hvis der kommer mere knald på pollensæsonen i år, fordi sæsonen sidste år generelt var mild,« fortæller Mathilde Kloster.

Udover el- og hasselpollen kan også birkallergikere mærke lidt gener, eftersom el krydsreagerer med birk, skriver Politiken.

Hvordan den resterende pollensæson bliver, kan vi kun gisne om. Det er helt og holdent lagt i vejrgudernes hænder:

»Luftens temperatur har direkte indflydelse på, hvornår planter sender pollen ud i luften. Mange solskinstimer giver mange pollen, mens skygge gør det modsatte. Derudover mindsker perioder med regn antallet af pollen i luften,« lyder det afsluttende fra Mathilde Kloster.