Torsdag kunne Mette Frederiksen med stolthed i stemmen annoncere, at USA og Danmark påbegynder forhandlinger om et nyt, tættere forsvarssamarbejde.

Et samarbejde, der kan resultere i amerikanske soldater på dansk jord.

Men den nye aftale er 'uden fortilfælde' og kan få alvorlige konsekvenser for sikkerheden i Østersøen. Sådan skriver den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, i en kommentar til Politiken.

'Det er en åbenlys bekræftelse på USAs og NATOs kurs mod at sikre sig militær dominans i verden,' skriver han blandt andet.

Nyheden om det dansk-amerikanske samarbejde kommer, netop som spændingerne mellem Rusland og Ukraine er stigende.

Rusland har igennem længere tid oprustet den militære tilstedeværelse langs grænsen til Ukraine, og præsident Vladimir Putin har understreget, at det skal ses som en advarsel til NATO mod at udvide mod øst.

'Den aktuelle udvikling beviser validiteten af Ruslands krav om sikkerhedsgarantier fra NATO og USA,' skriver ambassadøren.

Over for B.T. kalder Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, det udvidede militære samarbejde med USA for »et ret stort nybrud«, set i lyset af at Danmark ikke siden Anden Verdenskrigs afslutning har tilladt fremmede tropper på dansk jord i fredstid.

Men fra russisk side ses det altså som en yderligere eskalering af konflikten.

Et bredt flertal på Christiansborg bakker op om det nye forsvarssamarbejde, men aftalen med USA har fået hårde ord med på vejen fra støttepartierne SF og Enhedslisten.

»Mette Frederiksen har mange gange vist, at hendes nærmeste konkurrent i næsegrus beundring for USA er Anders Fogh. Hun lægger sig alt for for tæt op ad, hvad USA måtte finde på, og mangler blik for, at Danmark har egne nationale interesser. Jeg kan ikke se, hvordan en sådan aftale kan være i dansk interesse,« lød det torsdag fra SFs udenrigsordfører, Karsten Hønge, der tilmed kaldte aftalen »meget bekymrende«.

Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, fastslog i i en kommentar på Twitter:

'Nej, Danmark skal ikke åbne for amerikanske soldater, våben og aktiviteter på dansk jord.'

Detaljerne i forsvarssamarbejdet er langtfra forhandlet på plads, og en egentlig aftale forventes ikke at blive landet i den nærmeste fremtid, lød det fra Forsvarsministeriet torsdag.