»Alarmklokkerne bør ringe i de ramte områder.«

Sådan lyder det fra professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan, da B.T. spørger om, vi skal være bekymrede for den såkaldte coronavirus, der i løbet af kort tid har spredt sig i Kina, andre dele af Asien og et enkelt tilfælde i USA.

Verdenssundhedsorganisationen WHO ventes torsdag at beslutte, om organisationen skal erklære en global nødsituation.

Samtidig følger Statens Serum Institut situationen nøje:

Coronavrius spreder sig.
Coronavrius spreder sig. Foto: WALLACE WOON
Vis mere

»Vi mangler stadig information om, hvad det er for aldersgrupper, der er smittet, om folk kan bære virus uden at være smittet, og om man kun har undersøgt de patienter, der har været indlæggelseskrævende. Det kan sige noget om, hvorvidt det kun er toppen af isbjerget, vi har set,« siger afdelingschef i Infektionsepidemiologi og Forebyggelse i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

Torsdag i sidste uge manede Statens Serum Institut ellers til besindighed, da B.T. spurgte, om man skulle undlade at rejse til Kina.

»Vi er utrolig opmærksomme på, om situationen er den samme, som vi så med sars, hvor der skete smitte mellem mennesker og spredning til andre lande, men det er der ikke noget, som tyder på,« sagde afdelingschefen.

Siden da er antallet af smittede steget fra 41 smittede til 581 smittede og 17 døde. Derudover er der 393 tilfælde af mulig smitte.

Skilt i en kinesisk lufthavn, der advarer mod den nye virus.
Skilt i en kinesisk lufthavn, der advarer mod den nye virus. Foto: STR
Vis mere

»I forhold til den udtalelse må jeg sige, at virus blev undervurderet. Alarmklokkerne bør ringe, når den spreder sig fra menneske til menneske, selvom den formentlig er mindre dødelig end sars,« siger Søren Riis Paludan.

Virusset sars kostede i 2002 og 2003 næsten 650 personer livet i Kina og i Hongkong.

Myndighederne frygter, at et større udbrud kan komme i forbindelse med det kinesiske nytår, der begynder 25. januar. Her ventes millioner af mennesker at rejse, og det øger smitterisikoen.

Byen Wuhan, det angivelige arnested for det nye virus, er ellers onsdag blevet lukket ned for alle tog-, fly- og busforbindelser ud af byen i et forsøg på at stoppe spredningen.

To personer, der er smittet, er i karantæne på Lady MacLehose Holiday Village i Hongkong.
To personer, der er smittet, er i karantæne på Lady MacLehose Holiday Village i Hongkong. Foto: JEROME FAVRE
Vis mere

Det samme gælder provinsbyen Huanggang, skriver Reuters torsdag.

Hverken Søren Riis Paludan eller Tyra Grove Krause mener dog, at vi på nuværende tidspunkt i Danmark skal være bekymrede for at blive smittet. Men en rejse til Kina fraråder professoren:

»Hvis man skal en tur til Thailand, så er der for nuværende ingen forholdsregler at tage, men skal man på ferie i dele af Kina, hvor der er op til flere tilfælde, så ville jeg personligt ikke tage af sted,« siger Søren Riis Paludan, der har svært ved at spå om virussets fremtid:

»Det er umuligt at sige, om det vil sprede sig til Europa, men når der er tilfælde i USA, er det ikke usandsynligt, at det kan blive importeret,« siger han.

Foto: RITCHIE B. TONGO
Vis mere

Den seneste uge har WHO gentagne gange rost de kinesiske myndigheder for at have reageret hurtigt og delt oplysninger om udbruddet med WHO. Samme toner lyder fra Statens Serum Institut:

»Der er ingen tvivl om, at vi er blevet bedre til at dele information på tværs af lande og hurtigt reagere, når der sker sådanne udbrud. Det har klart givet muligheder for at inddæmme en virus i forhold til dengang med sars,« siger Tyra Grove Krause.

Den Hongkong-baserede avis South China Morning Post tegnede dog torsdag morgen et andet billede af indsatsen fra de kinesiske myndigheder.

Ifølge avisen var Xiehe-hospitalet i Wuhan onsdag eftermiddag overfyldt med patienter, der ventede i timevis på at se en læge – også selv om de havde symptomer på at være blevet smittet.