Både danske og udenlandske privatklinikker tilbyder vaginal opstramning til danske kvinder. Men også kosmetiske klinikker har behandlingen på listen over ydelser.

Ingen ved, hvor mange danske kvinder der ligesom Rina Mardahl har fået en vaginal opstramning - en behandling, som de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, nu advarer mod.

Laser- eller ultralydsbehandlingen er oprindeligt godkendt til behandling af kræft i underlivet eller behandling af kønsvorter, men ‘sikkerheden og effektiviteten er ikke bekræftet i forhold til vaginal foryngelse’, skriver FDA i en pressemeddelelse.

Privathospitalet Aros og Dr. Esmanns Klinik ved læge Jørgen Esmann er nogle af de danske privatklinikker, der laver vaginal opstramning ved hjælp af forskellige former for ultralydsbehandling.

På Aros’ hjemmeside tilbydes behandlingen kvinder, der oplever, at fødsler og alderen har fået skeden til at blive ‘slappere, mere åben og hængende’. Det kan give problemer med 'tørhed, irritation og eventuelt infektioner, som kan have en udtalt indvirkning på sexlivet' og give vandladningsproblemer. Typisk symptomer, der forværres med overgangsalderen.

Antal klager

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange danske kvinder der har klaget til myndighederne over bivirkninger. Men læge Jørgen Esmann har lavet 240 såkaldte ThermiVa-behandlinger, mens Aros i de fire måneder, de har udbudt en høj intensitets fokuseret ultralyds-behandling kaldet HIFU, har behandlet fem kvinder. Begge steder har to kvinder efterfølgende klaget over gener.

»Jeg havde en enkelt, der fik et lille sår på en af de ydre skamlæber. Men det kunne også være et herpesudbrud. En anden fik krampetrækninger i skeden samme dag, som hun var blevet behandlet,« siger Jørgen Esmann, mens Svend Fuglsig, der er urolog på Aros Privathospital, siger, at to kvinder klagede over smerter under behandlingen.
»Men behandlingen kan ikke lave ulykker. Det værste, der kan ske, er, at det ikke virker,« siger han.

Han fastslår dog, at man ikke skal få lavet en vaginal opstramning for sjov.

»Det skal ikke være en konkurrence blandt veninder ligesom 'Hvem har de største bryster'. Man skal få den lavet, fordi man har en reel problemstilling. Det kan være, at man ikke ser godt ud forneden, ikke er så stram, som man gerne vil være, eller fordi man smådrypper, når man nyser eller løber.«

Alvorlig bekymring

Næstformand i Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, overlæge Annemette Wildfang Lykkebo siger, at selskabet på baggrund af FDA's udmelding har kontaktet deres medlemmer.

»Vi tager advarslen meget alvorligt. Vi skal tænke os om og ikke bare tilbyde behandlingen, men - som FDA anbefaler - samle erfaringer om, hvad behandlingen gør ved kvinderne, så vi er sikre på ikke at skade dem,« siger hun og tilføjer:

»Der er grund til at være opmærksom på behandling af kvinder med underlivsgener, men også grund til ikke at blive bange for alle former for laserbehandling.«

Styrelsen for Patientsikkerhed vil nu vurdere, om det fremover skal være forbeholdt læger at udføre vaginal opstramning.

»Reglen (i autorisationsloven) er, at når der i behandlingen indføres et apparat i en legemsåbning, skal det være en læge, der gør det,« siger Karsten Bech, der er sektionsleder og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.