Minkkommissionen vil have Mette Frederiksens ministerium til at gendanne sms-beskeder, som hendes særlige rådgiver har slettet.

Det oplyser kommissionens formand, landsdommer Michael Kistrup.

B.T. kan tirsdag afsløre, at rådgiveren Martin Justesen slettede en sms-samtale fra de centrale dage i november 2020, hvor minksagen var på sit højeste.

Desuden kan B.T. afdække, at Martin Justesen har sat sin mobiltelefon til automatisk at slette alle sms'er.

Derfor vil Minkkommissionen nu have genskabt hans sms'er i en periode på fire måneder fra 1. september til ultimo december 2020, oplyser den til B.T.

Sms-samtalen fra minksagen fandt sted 10. november, hvor Martin Justesen blandede sig i, hvad Mogens Jensen skulle sige til pressen.

Den dag havde Martin Justesen sms-korrespondance med Mogens Jensens særlige rådgiver, Søren Andersen. Men indtil nu er det lykkedes for Statsministeriet at holde samtalen hemmelig.

B.T. søgte aktindsigt i samtalen 5. december sidste år.

Martin Justesen, Mette Frederiksens særlige rådgiver.
Martin Justesen, Mette Frederiksens særlige rådgiver. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

I første omgang meddelte Mette Frederiksens ministerium, at der ikke var gemt nogle sms'er i systemet.

B.T. bad derfor ministeriet om at be- eller afkræfte, om Martin Justesen havde skrevet sms'er med Søren Andersen 10. november.

Det afviste ministeriet at svare på.

Efter en klage til Folketingets Ombudsmand over forløbet, bad Ombudsmanden om et svar fra ministeriet.

Nu oplyser det, at sms-samtalen fandt sted, men at Martin Justesen har slettet beskederne.

Den samtale vil Minkkommissionen nu have genskabt, oplyser formand Michael Kistrup.

Statsministeriet skriver i sit svar til Ombudsmanden, at det ikke havde pligt til at oplyse B.T. om korrespondancen.

Men den vurdering holder ikke, hvis man spørger en af Danmarks førende eksperter i offentlighedsloven, Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Sms'erne er lig med dokumenter, og Statsministeriet skulle have oplyst, at der havde været en sms-kommunikation, også selv om den var slettet. Når et medie ikke får noget at vide, er det også afskåret fra at klage over afslag på aktindsigt,« siger Oluf Jørgensen.

Minkkommissionen er i gang med afhøringer af i alt 61 vidner.

Torsdag blev der fremlagt en lang række sms'er fra Mette Frederiksens departementschef, Barbara Bertelsen.

Her lagde hun hårdt pres på Mogens Jensens departementschef, Henrik Studsgaard.

Det var ifølge Bertelsen på tide, at Mogens Jensen tog ansvaret for minksagen, selv om det var på et regeringsmøde i Koordinationsudvalget – som Mette Frederiksen er formand for – at beslutningen blev truffet.

'Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre - herunder regeringen bredt og dermed stm (Statsministeriet, red.) - kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere,' skrev Bertelsen til Studsgaard 9. november 2020.

Men det var altså ikke kun på departementschefsniveau, at Statsministeriet forsøgte at påvirke Mogens Jensen og hans nærmeste stab.

Også på spindoktorniveau var Mette Frederiksens stab aktiv.

Da Mogens Jensens rådgivere forsøgte at skrive en udmelding, der kunne være med til at redde hans politiske liv, blandede Martin Justesen sig.

Han var ikke tilfreds med citatet, der placerede ansvaret for skandalen i embedsværket.

I stedet blev der efter Martin Justesens ønske lavet en nyformulering. Her var sætningen, der placerede ansvaret hos embedsværket, fjernet.

Det forløb har B.T. tidligere afdækket via en række interne mails, men sms-samtalerne fra den dag, 10. november, er aldrig kommet frem.

Otte dage senere gik Mogens Jensen af som miljø- og fødevareminister.

Under Minkkommissionens afhøringer er det også kommet frem, at en lang række embedsmænd i Fødevareministeriet var klar over, at der ikke var lovgrundlag til at aflive alle mink.

De var heller ikke klar på at tage den beslutning, men indstillede i stedet at indføre en dvalemodel, hvor avlerne kunne beholde deres mink.

Det er også kommet frem, at Statsministeriet tidligt i forløbet, i september, overvejede at aflive minkene, og at Mette Frederiksen tidligt i processen satte spørgsmålstegn ved, om myndighederne gjorde nok.

Torsdag og fredag fortsætter afhøringerne.