Torsdag var der afhøringer i Minkkommissionen.

Og her kom endnu en sms frem. I denne omtaler Pelle Pape, departementsråd i Statsministeriet og en af statsminister Mette Frederiksens nærmeste medarbejdere, minkbranchen som 'lort'.

En sms, der er hevet ud af en telefon fra afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen, da Pelle Pape havde indstillet sin telefon til automatisk sletning.

Og at han har omtalt minkbranchen som 'lort', er Pelle Pape ikke særlig stolt af. Det udtaler han nu i en skriftlig kommentar til B.T.

»Jeg vil gerne oprigtigt beklage og undskylde over for minkavlerne. Jeg har fuld respekt for avlerne, og mit ordvalg i situationen afspejler ikke mit syn på erhvervet,« lyder det fra Pape.

»Ordene er faldet mellem kollegaer i en periode med et ekstremt stort arbejdspres. Det ændrer ikke på, at jeg fortryder ordvalget – hvilket jeg som sagt oprigtigt vil beklage over for avlerne.«

Undskyldningen er da også helt på sin plads, hvis man spørger Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere.

»Det er absolut på sin plads at sige undskyld, når man siger, en branche er lort,« siger Tage Pedersen til B.T.

Formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, under besøg på en kombineret minkfarm og pelseri i Ørnhøj, mandag den 7. december 2020.
Formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, under besøg på en kombineret minkfarm og pelseri i Ørnhøj, mandag den 7. december 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Sms'en, der blev sendt sidst på eftermiddagen 3. november 2020, omhandlede det helt centrale møde i regeringens koordinationsvalg, der skulle afholdes om aftenen.

I sms'en understreger Pape, at fire særlige punkter må og skal på dagsordenen.

Et af disse punkter lød:

'2: Tiltag i forhold til at aflive mink (herunder indstilling om at sætte det i dvale/lukke lortet)', står der i sms'en..

Punkt springer altså i øjnene, fordi Pelle Pape bruger ordet 'lortet' om minkbranchen.

Det var på koordinationsudvalgsmødet 3. november, at regeringstoppen besluttede, at alle danske mink skulle slås ihjel.

Under afhøringerne torsdag kom det også frem, at regeringen valgte en helt tredje model, end de Pape omtaler i sin sms-besked.

Michael Dithmer, mangeårig departementschef i Erhvervsministeriet, nævnte i sin afhøring, at embedsfolk op til mødet havde arbejdet med to modeller – en decideret nedlukning af minkerhvervet, og en dvalemodel, hvor minkavlerne måtte beholde deres avlsdyr.

»Aflivningsmodellen kom frem på mødet. Inden havde vi arbejdet med andre løsninger,« lød det fra departementschefen under afhøringen.

Beslutningen om en masseaflivning landede altså i 11. time, uden at embedsfolk inden da havde overvejet eller arbejdet på det scenarie.