Drømmen var et nationalt stadion og et Team Danmark-elitecenter for roning, kano og kajak ved Bagsværd Sø.

Men efter seks års arbejde og 6,9 brugte millioner er drømmen nu skrinlagt. Det fremgår af en sagsfremstilling fra det seneste møde i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

»Det er til at græde over, når man tænker på, hvor stor efterspørgsel der er på den slags faciliteter. Pengene kunne være brugt på, at idrætsudøvere på både bredde- og eliteniveau kunne få bedre faciliteter, men nu er de penge bare smidt ud ad vinduet i stedet for,« siger medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for Socialdemokratiet Jonas Bjørn Jensen.

Også det radikale medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, Christopher Røhl Andersen, ærgrer sig. Han mener, at ambitionerne for projektet har været for store.

»Først og fremmet er det rigtig ærgerligt. Det her peger i sidste ende tilbage på os som politikere. Vi skal være skarpe på de konsekvenser, store ambitioner kan have,« siger han og understreger, at udfaldet både er »ærgerligt for borgerne, men også for elitesporten«.

Kultur- og fritidsborgmester, Alternativets Franciska Rosenkilde, kalder det skrinlagte projekt »et tab for dansk rosport«, og samtidig anerkender hun, at det har været et kostbart projekt for Københavns Kommune:

»Københavns Kommune har lagt mange økonomiske og personalemæssige ressourcer i et rostadion, der befinder sig i en anden kommune, og det har vi, fordi vi har et oprigtigt ønske om at bakke op om dansk elitesport og bidrage til gode faciliteter for dansk idræt. Vi har gjort alt, vi kan, for at få projektet i mål, men det kan ikke løses af Københavns Kommune alene.«

Drømmen om et nationalt rocenter ved Bagsværd Sø opstod i 2015, da Borgerrepræsentationen sammen med blandt andre Team Danmark, Gladsaxe Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune stiftede Fonden Danmarks Rostadion, Bagsværd Sø.

Den gang skød Københavns Kommune en ejendom, der ligger på Skovallén 40 i Bagsværd, i projektet, ligesom kommunen støttede projektet med en bevilling på 18,8 millioner kroner. I 2019 afsatte kommunen yderligere 23,4 millioner kroner til drømmen om nye rofaciliteter.

Ideen var blandt andet, at det nye rocenter skulle bestå af en ny bådhal, omklædning, træning og klublokaler. Derudover skulle tribunen moderniseres, og et nyt dommertårn skulle etableres.

Men gang på gang har projektet mødt udfordringer. Flere klagesager har resulteret i udskydelser og omgørelser af beslutninger. Samtidig er godkendelser til projektet, på grund af lange sagsbehandlingstider, blevet forældet.

Og nu er projektet altså endegyldigt lagt i graven. Tilbage står en regning på de 6,9 millioner kroner, der allerede er brugt på at realisere projektet.

Selvom Jonas Bjørn Jensen (S) kalder situationen »vanvittigt ærgerlig«, mener han ikke, at politikerne i Borgerrepræsentationen kunne have handlet anderledes:

»Jeg har svært ved at se, hvad vi skulle have gjort anderledes. Vi ville give et historisk løft til rosporten, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ikke ville blive til noget,« siger han.

Københavns Kommune har nu tilsidesat knap 37 millioner kroner til 'en renovering eller videreudvikling' af den eksisterende bygning, som roerne holder til i, ved Bagsværd Sø.

»Vi har på ingen måde trukket os fra arbejdet med at skaffe Danmark et nationalt rostadion af ordentlig karakter,« siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.