'Helt galt' og et muligt lovbrud.

Sådan siger to eksperter om de to middagsinvitationer, tidligere afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen modtog af det svenske firma Coor og dets direktør, Jørgen Utzon.

Middagsinvitationerne – hvoraf en af dem var til en Michelin-restaurant – fik Bettina Jensen syv måneder efter, at Coor indgik en lukrativ milliardaftale med Rigspolitiet.

»Hun må ikke tage imod dyre middage. Det er i strid med god forvaltningsskik og kan også være et brud på straffeloven og dermed ulovligt,« siger Bente Hagelund, der er forvaltningsekspert og rektor på Folkeuniversitetet.

Direktør i Coor Jørgen Utzon trækker sig fra Toppost i Dansk Industri.
Direktør i Coor Jørgen Utzon trækker sig fra Toppost i Dansk Industri. Foto: Coor
Vis mere

»Hvis en chef i staten har modtaget gaver af et privat firma, kan man med rette så tvivl om, hvorvidt de beslutninger, som involverer virksomheden, træffes på et sagligt grundlag,« siger Bente Hagelund.

Invitationerne fremgår af mail mellem de to, som B.T. har fået indsigt i. Desuden tilbød Jørgen Utzon en 'off-the-record-samtale' med Bettina Jensen, fremgår det.

»Det skal en offentligt ansat sige pænt nej tak til. Hvis det har indflydelse på en sag, skal det føres til notat, og hvis ikke det sker, er det i strid med notatpligten,« siger professor og forvaltningsekspert Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

Reaktionen kommer, efter at B.T. søndag kunne fortælle, at Bettina Jensen ifølge fortrolige dokumenter holdt et hemmeligt møde med Coor på Hotel Scandic i Glostrup i februar 2012. Mødet fandt sted kort inden, at firmaet bød på og vandt en milliardkontrakt på kantinedrift, rengøring og vedligeholdelse af Rigspolitiets bygninger.

Hotel Scandic i Glostrup lagde lokaler til et hemmeligt møde, som tidligere afdelingschef Bettina Jensen holdt med firmaet Coor kort tid inden en milliardkontrakt.
Hotel Scandic i Glostrup lagde lokaler til et hemmeligt møde, som tidligere afdelingschef Bettina Jensen holdt med firmaet Coor kort tid inden en milliardkontrakt.
Vis mere

Under mødet blev betingelserne ifølge en central embedsmand skræddersyet sådan, at Coor kunne vinde udbuddet. Det fortalte en central embedsmand i sagen til B.T. søndag.

Ifølge en ekspert er det ulovligt at holde et sådant møde under en udbudsproces.

Sagen lægger sig i slipstrømmen af en række andre skandalesager med Bettina Jensen som den absolutte hovedperson. Den mest alvorlige er, at hun sammen med veninden Mariann Færø er sigtet for bestikkelse, fordi Bettina Jensen – ifølge mistanken – modtog godt 800.000 kroner i returkommission som tak for de millionopgaver, Mariann Færø fik i Rigspolitiet.

Det er en række mail fra 2012 og 2013, som afslører middagsaftalerne mellem direktøren og afdelingschefen.

'Hej, Bettina. Som vi talte om ved sidste møde, ville jeg gerne invitere dig på middag her inden jul, hvis du har lyst og lejlighed. Her er lidt datoforslag,' skrev Jørgen Utzon i november 2012.

'Det lyder dejligt. Den 17.12 passer bedst. Hvilket klokkeslæt?' svarede Bettina Jensen.

I februar 2013 fandt en lignende korrespondance sted.

'Så er der bestilt bord på Kiin Kiin den 19. klokken 19,' skrev Jørgen Utzon.

'Glæder mig. Trænger til lidt adspredelse: o),' svarede Bettina Jensen.

'I lige måde! Forstår også, at du er spændt for. Sig til, hvis vi skal tage en 'off-the-record' pr. tlf. en aften,' responderede Jørgen Utzon.

»Det er helt galt. Man må som udgangspunkt ikke modtage noget som offentligt ansat. Der er et meget strengt forbud mod at modtage begunstigelser, herunder også middage,« siger Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

B.T. har siden 2016 afdækket den historiske korruptionssag med Bettina Jensen og Mariann Færø som hovedpersoner.
B.T. har siden 2016 afdækket den historiske korruptionssag med Bettina Jensen og Mariann Færø som hovedpersoner. Foto: Grafik: Martin Kirchgässner Fotos: Bjarne Lüthke/Fra TV3 Købmænd på første klasse/Bax Lindhardt
Vis mere

Rektor Bente Hagelund fortæller, at man som offentligt ansat alene kan modtage symbolske høflighedsgaver 'a la en æske chokolade'. Det bør være i forbindelse med en begivenhed eksempelvis et jubilæum.

Direktør Jørgen Utzon har ingen kommenterer til sagen. Efterforskningen af Bettina Jensen ligger lige nu til vurdering hos anklagemyndigheden.

Bettina Jensen har ingen kommentarer til sagen, så længe der pågår en efterforskning.