Sommerens bryllupsfester skal lukkes lige efter brudevalsen.

For statsminister Mette Frederiksen vil i sin plan for genåbning ikke tillade, at bryllupsfester med over 50 gæster på eksempelvis restauranter fortsætter efter midnat.

Det fremgår af et svar til Folketingets partiledere, som Statsministeriet sendte søndag aften.

Mette Frederiksen foreslog fredag, at private fester som bryllupper undtages for forsamlingsforbuddet på 50 personer, hvis festen bliver afholdt på eksempelvis en restaurant, der står for mad og lokaler.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har derfor spurgt Mette Frederiksen, om bryllupsfester må fortsætte efter kl. 24.

Til det svarer Statsministeriet:

'Private arrangementer på restauranter og andre serveringssteder kan ikke finde sted i tidsrummet mellem kl. 24 og kl. 5, idet det følger af den gældende forsamlingsbekendtgørelse, at serveringssteder skal holde lukket for offentligheden i dette tidsrum.'

Det giver ifølge Venstre ingen mening.

Sophie Løhde vil have en løsning, så bryllupsfester kan fortsætte efter midnat.
Sophie Løhde vil have en løsning, så bryllupsfester kan fortsætte efter midnat. Foto: Claus Bech
Vis mere

»Mette Frederiksen og regeringen skulle se løsninger frem for begrænsninger. Danskerne har i tre måneder vist, at de tager hensyn til hinanden og følger retningslinjerne. Og selvfølgelig bør det være muligt, at et lykkeligt bryllupspar kan danse brudevals efter kl. 24 og fortsætte festen nogle timer,« siger politisk ordfører Sophie Løhde og tilføjer:

»Det er simpelthen på tide, at regeringen viser mere tillid til danskerne og stopper med formynderiet.«

Hvis man giver bryllupsfester grønt lys til at feste om natten, frygter Mette Frederiksen, at det medfører en åbning af nattelivet, lyder det i brevet, som B.T. er i besiddelse af:

'Baggrunden for lukkereglen er bl.a., at natteliv først åbner i fase 4. Hvis der blev indført mulighed for at holde lukkede fester på restauranter, cafeer, værtshuse osv. efter kl. 24, ville det kunne medføre en de facto-åbning af nattelivet.'

Men ifølge Venstre bør man kunne finde en fleksibel løsning på den problemstilling:

»Bryllupsfester, sølvbryllupper og runde fødselsdage, som bliver holdt i lejede lokaler og på restauranter, betyder også rigtig meget for den danske restaurations- og hotelbranche, som lige nu er i dyb krise,« siger Sophie Løhde (V) og tilføjer:

»Vi opfordrer regeringen til at udvise tillid til danskerne og skabe muligheder for de mennesker, som skal holde de særlige mærkedage, og for den branche, som lever af, at der bliver afholdt bryllupsfester.«

Mandag blev forsamlingsforbuddet hævet fra 10 til 50 personer.

Det forventes, at Mette Frederiksen i begyndelsen af denne uge fremlægger en færdig aftale, der også beskriver regler for afholdelse af private fester med flere end 50 personer på eksempelvis restauranter.