Statsminister Mette Frederiksen melder endelig ud, hvad hun mener om abortgrænsen.

Den skal op.

»Det mener jeg bestemt ,« siger hun til B.T.

Tidligere har Mette Frederiksen og Socialdemokratiet sagt, at de afventede Etisk Råds anbefaling.

Og da Etisk Råds anbefaling om at hæve grænsen så kom i sidste uge, lød meldingen fra Socialdemokratiet, at det skulle »drøftes«.

Nu er statsministeren færdig med de første drøftelser. Hun er ikke længere bare »åben« for at hæve grænsen. Den skal op.

Hun er dog stadig ikke klar til at sætte tal på, hvor meget grænsen for fri abort skal hæves:

»Jeg er hardcore tilhænger af rettigheder til piger og kvinder, når det kommer til abort, men jeg vil også gerne have, at det er noget, vi kan samarbejde om i Folketinget,« siger Mette Frederiksen.

Hvor skal abortgrænsen være, hvis det står til dig?

»Jeg har ikke lagt mig fast på en præcis grænse, men jeg synes, vi skal løfte den.«

Også regeringspartiet Moderaterne har meldt sig klar til at hæve grænsen for fri abort. Det tredje regeringsparti Venstre har stadig ikke sagt, hvad partiet mener.

Et flertal på 9 ud af 17 medlemmer af Etisk Råd anbefaler at hæve grænsen for fri abort fra udgangen af 12. til 18. graviditetsuge.

Et mindretal på fire medlemmer anbefaler at hæve grænsen til uge 15, og et andet mindretal på fire medlemmer ønsker at bevare den nuværende abortgrænsen ved uge 12.

»Diskussionen har handlet om, hvornår vi skal tillægge fosterets ønske om at leve værdi,« siger Etisk Råds formand, Leif Vestergaard Pedersen.

B.T. har samlet en række 3D-scanningsbilleder og beskrivelser af det 18 uger gamle foster, så du nemmere selv kan danne din egen holdning. Der er også et enkelt billede af et dødfødt foster i uge 18.

Du kan se alle billederne i artiklen her: