I et lille, hyggeligt og normalt fredsommeligt kvarter på Vesterbro har de fleste beboere de seneste måneder lært ét bestemt, nyt ord.

Ét ord – eller rettere sagt begreb – de for alt i verden ville ønske, at de aldrig havde stiftet bekendtskab med.

Ordet er 'spunsning', og det har skabt så megen frustration hos borgerne, at flere beskriver, hvordan de er »ved at blive skøre«.

Spunsning bruges inden for byggeri og beskriver en metode, hvor man med voldsom kraft banker elementer ned i jorden, før en større bygning kan etableres.

Og det tør siges, at det larmer.

Ved Carlsberg Byen er der nemlig som sædvanlig gang i et byggeri, og i løbet af sommeren er der tæt på rækkehuskvarteret Humleby blevet spunset i sådan en grad, at beboerne må tage alternative metoder i brug.

»Det er fuldstændig vanvittigt og ekstremt frustrerende. Når lyden er værst, lukker vi vinduerne og tager høreværn på, og man kan stadig høre det igennem. Det er til at blive skør af,« fortæller Henrik Ledet, der bor omkring 100 meter fra byggeriet på Küchlersgade.

Oplever du at måtte leve med voldsom larm i eller ved dit eget hjem? Så vil B.T. gerne høre fra dig. Skriv på sebj@bt.dk.

Sammen med flere andre beboere har han forsøgt at råbe Københavns Kommune op om larmen, der også er så ekstrem, at flere har oplevet, hvordan deres »indvolde har vibreret« på grund af byggeriet.

Men kommunens svar har i løbet af sommeren været skuffende for Humleby-naboerne, der har fået fortalt, at man ved sådan et byggeri har lov til at ramme sådan et lydniveau.

Alligevel er der én ting, der undrer beboerne meget.

Ved en lille del af byggeriet er man nemlig så tæt på et par fredede bygninger, at entreprenøren angivelig har forsøgt at skåne dem ved at gøre brug af en dyrere, men også mindre larmende og voldsom spunsning-metode.

Derfor står naboerne tilbage med ét spørgsmål:

Hvorfor kan man ikke udelukkende benytte sig af den metode, når nu larmen er så høj, at mange ikke kan holde ud at være i deres eget hjem, hvis bare ét vindue er åbent?

»Jeg synes, det er hyklerisk, at de ikke bare benytter sig af den metode, men det er jo 'all about the money', og hvis den er dyrere, så er de ligeglade med, at vi nu i lang tid har måttet leve i det her,« siger Morten Eriksen, der også bor tæt på byggeriet.

I begyndelsen af august var Ninna Hedeager Olsen ude at besøge Humleby-borgerne, og dengang lød beskeden, at kommunen kunne tage kontakt til bygherren for at diskutere eventuelle alternative spunsemetoder.

Ifølge et notat fra Københavns Kommune, som B.T. er kommet i besiddelse af, begyndte den dialog for 15 dage siden, men den voldsomt larmende metode bliver stadig i skrivende stund brugt ved byggeriet.

»Nu er der gået ret lang tid, uden at vi har hørt noget, og det er da for dårligt. Vi håber, at de kan få styr på, at man bruger en anden metode, så vi kan holde ud at være i vores hjem,« siger Henrik Ledet.

Ifølge Københavns Kommune tyder intet dog på, at spunsningsmetoden bliver ændret.

»Carlsberg Byen oplyser over for forvaltningen, at den anvendte spunsningsmetode er den mest hensigtsmæssige i forhold til balancen mellem kortest mulig udførselstid og gener. Forvaltningen har fortsat dialog med Carlsberg Byen om mulighederne for nedbringelse af støj. Entreprenøren oplyser, at langt hovedparten af det særligt støjende arbejde i det pågældende område – herunder spunsen – forventes afsluttet i uge 39,« oplyser kommunen i et skriftligt svar.