De sidste lyntestcentre lukkede lørdag. Det blev til i alt knap 42 millioner test.

Med i alt 41.956.371 prøver er der blevet sat et punktum for landets lyntestcentre.

Den famøse vatpind i næsen, som har været en del af mange danskeres liv det sidste år, er fortid. Det sker, efter de sidste lyntestcentre lørdag skulle pakke sammen.

I alt har det kostet regionerne over 5,4 milliarder kroner at teste befolkningen med lyntest.

Det oplyser Region Midtjylland, der på vegne af alle regioner har forhandlet kontrakter med de fire private selskaber, som gennem pandemien har stået for at lynteste borgerne.

Region Midtjylland har dog på vegne af regionerne indgået en standbyaftale med de tre udbydere Falck, Carelink og Copenhagen Medical.

Det betyder, at udbyderne skal kunne opjustere eller nedskalere lyntest med kort varsel – inden for højst 14 dage.

Kontrakten skal sikre, at regionerne ikke behøver starte helt forfra med at sikre, at der er lyntest, hvis pandemien skulle blusse op, og der bliver behov for at teste igen.

Den aftale løber på en kontrakt, der gælder fra 10. oktober til 31. marts næste år.

Man vil også fremover i nødstilfælde kunne få foretaget en lyntest hos det offentlige. Det vil ske fra fem til ti pcr-testcentre i hver region.

Og det gælder i situationer, hvor det er nødvendigt at få et svar med det samme.

Selvom det fortsat er muligt at få en lyntest, foretrækkes pcr-testene, fordi resultatet er mere sikkert, har direktøren i TestCenter Danmark, Anne-Marie Vangsted, understreget over for Ritzau.

Tilbage står landets pcr-teststeder med en daglig kapacitet på omkring 100.000 test.

Kapaciteten kan op- eller nedjusteres efter behov, da TestCenter Danmark løbende kigger på efterspørgslen af test og smitteudviklingen rundt omkring.

De sidste uger er der foretaget mellem omkring 25.000 og 45.000 pcr-test daglig. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

/ritzau/