Lyt til artiklen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er ligesom mange andre trist over nyheden om, at den populære danske digter Benny Andersen er død.

»Se hvilken morgenstund, tænkte jeg, da jeg kiggede ud over Aarhus Bugt her til morgen. Smukt. Så hørte jeg, at Benny Andersen er død. Trist. Livet er ikke det værste, man har. Og han levede et langt og rigt og gav os andre så meget. Æret være Benny Andersens minde,« skriver Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Benny Andersen blev 88 år gammel. Hans hustru, Elisabeth Elmer, fortæller til B.T., at hun holdt sin elskede i hånden til det sidste. Han afgik ved døden i deres hjem i Sorgenfri omkring klokken 13:15 torsdag.

»Jeg kan ikke græde mere. Siden jeg indså, hvilken retning det gik med Benny, har jeg grædt så meget. Men jeg er glad for, at han fik en smuk afsked. I sine egne omgivelser i sit hjem, hvor han har kunnet kigge ud i haven. Alt foregik stille og roligt. Jeg vil kalde det en smuk død,« siger Elisabeth Elmer.

Flere nuværende og tidligere politikere, herunder Anders Samuelsen, Margrethe Vestager, Uffe Elbæk, Brian Mikkelsen, Nicolai Wammen og Pia Olsen Dyhr, har også udtrykt deres sorg på de sociale medier.

Benny Andersen var, udover at være digter, også forfatter og pianist. Han var kendt for udgivelser som albummet 'Svantes viser' og børnebogen 'Snøvsen'.

Hans forfatterskab huskes blandt andet for hans kærlighed til ord, sans for humor og et kritisk syn på danskheden.

Benny Andersen blev født i 1929 i et arbejderhjem i Søborg. Han blev student fra Akademisk Kursus i København i 1948 og har vundet et hav af litteraturpriser, alt fra De Gyldne Laurbær i 1975 til Modersmål-Prisen i 1985.

Den vellidte digter debuterede i 1960 med den blandede digtsamling Den musikalske ål. Digtsamlingen  'at elske eller ikke elske' var hans sidste af slagsen og blev udgivet i 2014.