Lærke Skye bor i et hus på 19 kvadratmeter, som hun selv har bygget et stykke uden for Odense.

Huset stod færdigt i 2017, og kun et par enkelte gange fik hun hjælp undervejs. Derfor er huset også meget mere for Lærke Skye end bare tag over hovedet.

»Det har givet sådan en følelse af, at jeg kan klare alt. Det her med at bygge noget, der bare står. Ens eget sted, det er helt fantastisk,» siger husejeren selv.

Der er da heller tale om et hvilket som helst hus. Lærke Skyes hjem er nemlig en del af den voksende trend 'Tiny Houses'.

Hendes drøm startede ud med et andet mål, men undervejs gik det op for Lærke Skye, at hendes lille hus er det helt rette for hende.

Lærke Skye har fået en ro af at bo i sit eget lille hus. Et hus, hun selv har lavet, fortæller hun.
Lærke Skye har fået en ro af at bo i sit eget lille hus. Et hus, hun selv har lavet, fortæller hun. Foto: Foto: Privat
Vis mere

De 19 kvadratmeter skulle i starten være et midlertidigt sted at bo. Lærke Skye startede med at bygge det med sin daværende partner, men da parret brød med hinanden, var der kun én vej, og det var fremad med byggeriet.

»Jeg vidste godt, hvordan man holder en boremaskine, og hvordan man bruger en stiksav, men det var også dér, niveauet lå på dengang,« siger Lærke Skye.

Da første store uvejr ramte, var det en berusende følelse, der fulgte efter. På grunden måtte et stort kastanjetræ give efter for vinden, men Lærke Skyes lille hus stod stadig.

»Det var den fedeste følelse,« siger hun.

I Lærke Skyes nuværende hus er det hele lavet stort set udelukkende af genbrugsmaterialer, men det bliver ikke helt det samme i det nye, mindre hus.
I Lærke Skyes nuværende hus er det hele lavet stort set udelukkende af genbrugsmaterialer, men det bliver ikke helt det samme i det nye, mindre hus. Foto: Foto: Privat
Vis mere

Huset byder på ly og varme. Det bærer præg af, at det er en nybegynder, der har lavet det ud fra devisen om, at 'hvis det får et par ekstra skruer, så holder det nok'.

Det er opført overvejende i genbrugsmaterialer, men det var ikke det, byggeriet handlede om. Det var ikke et projekt om at blive mere bæredygtig, men mere om at lave sit eget hjem. Et sted, som bød på mere frihed.

»For mange er 'Tiny Houses' et sted, hvor man kan finde fodfæste, efter man er blevet sendt til tælling af skilsmisse, konkurs eller lignende. For mig var det, da jeg kom hjem til Danmark efter mange år i udlandet og fik et kulturchok,« siger Lærke Skye.

Helt personligt har det også medført andre store forandringer for Lærke Skye. Hun har fået mod på ting, som ikke havde været inden for rækkevidde tidligere.

Det er ikke alting, der er lavet perfekt i Lærke Skyes lille hus, men hun glæder sig til at bygge sin nye bolig, for den skal laves med de erfaringer, hun nu har hentet.
Det er ikke alting, der er lavet perfekt i Lærke Skyes lille hus, men hun glæder sig til at bygge sin nye bolig, for den skal laves med de erfaringer, hun nu har hentet. Foto: Foto: Privat
Vis mere

Følelsen af at slå til og kunne klare sig selv ved at bygge dette hus har forandret noget for hende.

»Den der selvtillid har gjort, at jeg stort set er sluppet for den angst og socialangst, jeg ellers har haft, siden jeg var barn. Så meget, at jeg overvejer, hvordan jeg får skruet det sammen at begynde at holde foredrag. Foran andre mennesker i levende live,« lyder det fra hende.

Og også andre udfordringer hilser hun nu velkommen.

Eksempelvis vil hun nu bygge et hus med knap så mange skævt skårne planker og med et andet layout. Et hus, der skal være fem kvadratmeter mindre, end det hun bor i nu.

Lærke Skyes hus er bygget på hjul og kan i princippet transporteres på vejen, men det er aldrig rigtig sket, siger hun.
Lærke Skyes hus er bygget på hjul og kan i princippet transporteres på vejen, men det er aldrig rigtig sket, siger hun. Foto: Foto: Privat
Vis mere

»Det skal være mere kvadratisk, for så kan jeg udnytte pladsen bedre. Dengang startede vi med at lave et hus, der var 2,5 meter bredt, for så kunne vi flytte det, hvis vi ville, men det skulle vise sig, at man aldrig rigtig har brug for at flytte det,« siger hun og griner.

Det nye hus skal også ligge det sted, hvor Lærke Skye og hendes tidligere partner ville have bygget hus i mere konventionel størrelse.

Og Skyes byggetrang stopper ikke der. Hun har nemlig også købt en grund i Lemvig Kommune, hvor der også skal bygges et lille bitte sommerhus.

»Mine fire bedsteforældre var fra Vestkysten, men jeg kommer ikke derover så tit, når jeg ikke har et sted, hvor jeg kan overnatte. Det skal sommerhuset være med til at gøre op for.«

Under storm og vinter holder Lærke Skyes hus også, og hun siger, at der i starten var en stor stress forbundet med byggeriet, men det blev senere afløst af lettelse og stolthed.
Under storm og vinter holder Lærke Skyes hus også, og hun siger, at der i starten var en stor stress forbundet med byggeriet, men det blev senere afløst af lettelse og stolthed. Foto: Foto: Privat
Vis mere

For Lærke Skye er et lille hus den helt rette vej frem. Hun er glad for at rejse og være udenfor, så huset er en mulighed for at kunne leve frit, som hun ønsker.

De nye 14 kvadratmeter, som hun skal flytte ind på, kommer også til at blive justeret i forhold til den tidligere bolig.

Eksempelvis har Lærke Skye fundet ud af, at alle de skuffer og den opbevaringsplads, hun lavede i sit første lille hus, slet ikke var nødvendig.

De stod bare tomme, og med tiden fandt hun ud af, at hun slet ikke havde brug for pladsen, og droppede den derfor.

»Med mindre plads og færre ting at forholde mig til var det nemmere at få plads til at finde ud af andre følelser. For ting er altid forbundet med følelser,« siger hun.

Det nuværende hus ligger, så naboer kan kigge ind i det, men det nye skal ligge længere tilbage på vejen.
Det nuværende hus ligger, så naboer kan kigge ind i det, men det nye skal ligge længere tilbage på vejen. Foto: Foto: Privat
Vis mere

Lærke Skye lever af opsparing og af at skrive rejseartikler. Hun har tidligere boet ti år i Spanien.

Nu er haven bare én af de sysler, hun bruger sin fritid på.