Det er formentlig de færreste danskere, der kender den sydafrikanske læge Angelique Coetzee.

Ikke desto mindre er hun de seneste uger gået hen og blevet en slags ekspert, når det kommer til den efterhånden meget omtalte omikronvariant.

For ud over at være leder af South African Medical Association var Angelique Coetzee også blandt de første praktiserende læger i verden, der anmeldte patienter med omikronvarianten.

Og første indskydelse hos den sydafrikanske læge var: Ikke igen.

»Vi havde lige været igennem deltabølgen, som var så grusom en virusvariant, at den var traumatisk for os i sundhedsvæsenet. De første dage var jeg bange for, at jeg var stødt på en ny deltavariant,« siger hun i et større interview med VG.

Hurtigt kunne Angelique Coetzee konstatere, at hendes patienter havde milde symptomer. Og nu, fire uger senere, er der ifølge hende mere og mere, som peger i retning af, at hun havde ret.

Vi skruer tiden tilbage.

For patienten, der i første omgang fik Angelique Coetzee til at slå alarm, var en 29-årig mand uden nogen former for underliggende sygdomme. Manden var ej heller vaccineret, men havde heller ikke de typiske symptomer på corona.

Til VG forklarer hun, at manden havde hovedpine, ondt i kroppen og følte sig udmattet, men hverken havde haft høj feber, forhøjet hjertefrekvens, åndedrætsbesvær eller tab af lugte- og/eller smagssans.

Og det samme gjorde sig gældende for yderligere syv patienter, som hun modtog de kommende dage. Alle havde de atypiske symptomer, som ifølge hende ikke stemte overens med deltavarianten.

Omvendte viste det sig, at patienterne med de atypiske symptomer alle havde familier, som også hurtigt var blevet syge. Altså et infektionsmønster, som gjorde det klart, at den nye variant – altså omikron – formentlig var mere smitsom.

Siden har kliniske fund underbygget Angelique Coetzees første antagelse. I Sydafrika har patienter, der har brug for behandling i forbindelse med et omikron-forløb, været mindre syge end dem, der blev smittet under delta-bølgen.

Stigningen i antallet af indlæggelser i Sydafrika er de seneste dage stoppet, og Angelique Coetzee hævder, at situationen fire uger inde i deltaforløbet var meget, meget værre, end det, man ser i Sydafrika under den såkaldte omikronbølge.

Hun understreger dog samtidig, at der kan komme nye og farlige varianter, hvis ikke Afrika får flere vacciner, men hvad angår omikron, er hun forsigtig optimist.

»Denne variant giver håb, men den næste kan være dødbringende. Det kan være en ny deltabølge eller noget endnu værre,« siger hun til VG.

Men inden det sidste punktum sættes i denne artikel, bør vi nok have en række forbehold med.

På fredagens pressemøde, hvor en række nye restriktioner blev præsenteret, understregede Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut (SSI), at man skal være varsom med at undervurdere den samlede alvorlighed af omikron på et for tidligt stadie, inden han tilføjede:

»Den anden ting er, at når man får en ny bølge i et land, hvor man siden sidste bølge har vaccineret og flere har fået immunitet, så vil man – selvom virus er blevet anderledes – se et mildere symptomforløb.«

Det samme ses ifølge Henrik Ullum også i Danmark, hvor vi i år også ser færre indlagte i forhold til antallet af smittede, end vi gjorde sidste år.

»Det er ikke, fordi virus er blevet mildere, men fordi vi har mere immunitet i befolkningen. Og det er også et godt bud på, hvorfor tingene formodentlig er mildere i Sydafrika.«

Samtidig fremhævede Henrik Ullum befolkningssammensætningen i de to lande. For i Danmark har vi mange flere ældre og sårbare borgere, end de har i Sydafrika.

»Så vi risikerer altså et helt andet sygdomsbillede,« afsluttede han.