Fra 1. juli skulle alle kommuner sortere borgernes affald i ni dele, men kun ti er klar til opgaven.

Et politisk flertal på Christiansborg vedtog i juni sidste år, at borgere i alle kommuner skal sortere deres affald i ni forskellige slags senest 1. juli i år.

Men kun ti kommuner har tilkendegivet, at de når at få den nye affaldssortering på plads til tiden.

Det oplyser Miljøstyrelsen. 74 kommuner har søgt om og alle fået dispensation fra fristen. De resterende 14 har meddelt, at de ikke når den.

En af de kommuner, der har fået lov til at udskyde den nye sortering, er Gladsaxe.

- Det var en urealistisk deadline, medmindre man tilfældigvis var i gang med at ændre sine affaldsordninger i forvejen. Normalt tager det et par år at lave sådanne ting, siger Malene Matthison-Hansen, projektleder på affaldsområdet i kommunen.

Gladsaxe er som mange andre kommuner bundet af en udbudskontrakt med en virksomhed, der henter affaldet. Den udløber ved udgangen af 2024.

Dog er den blevet omskrevet, så et nyt system kan være på plads inden udgangen af 2022, hvor Miljøministeriet har sat fristen for dispensationen, oplyser projektlederen.

Randers Kommune er en af de få, der når affaldsfristen. Ifølge Allan Asp Poulsen, sektionsleder i affald og genbrug i Randers Kommune, er det kun, fordi de allerede var halvt i mål.

- Vi har nået fristen, fordi vi er langt i vores udvikling. Vi har udvist rettidig omhu i forhold til de ting, der skulle ske i fremtiden.

Randers sorterer i dag i otte fraktioner. Mad- og drikkevarekartoner er det eneste, der hidtil ikke har været samlet ind.

- Jeg kan godt forstå, at det er svært for kommuner, som med så kort varsel får at vide, at de skal lave markant om på det, siger Allan Asp.

Spørger man Dansk Industri, er tid ikke en undskyldning.

- Det er klart, at den grønne omstilling er udfordrende for både det offentlige og private virksomheder, men kommunerne har altså haft god tid, siger administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.

Udover Randers er Svendborg, Næstved, Herning, Kolding, Solrød, Herlev, Hedensted, København og Frederiksberg kommuner klar til at lade borgerne sortere deres skrald i ni forskellige slags.

Fra 2022 bliver det hele ti slags, når også tekstil skal sorteres fra.

Miljøminister Lea Wermelin (S) påpeger i en skriftlig kommentar, at det er godt for miljøet og klimaet, at flere kommuner er klar fra næste uge.

- Det er en ambitiøs plan og en stor opgave for kommunerne, så mange kommuner har forskellige problemer, så de ikke når helt i mål inden 1. Juli. Det har vi lyttet til dem ved at give en dispensationsmulighed.

/ritzau/