»Det er en ganske, ganske frygtelig tragedie, og vi bør alle tænke – og vi tænker på de efterladte.«

Sådan sagde kronprins Frederik tirsdag som reaktion på terrorangrebene i Sri Lanka til Ekstra Bladet. Og det er der en helt særlig grund til.

Kronprinsparret er nemlig særdeles gode venner med Anders og Anne Holch Povlsen, der mistede tre af deres fire børn i terrorangrebet.

»De er meget gode venner. Både Kronprinsen og Anders, men også familierne generelt. Og det blev helt tydeligt, da Anders og Anne var med til Kronprinsens 50-års fødselsdag,« fortæller Søren Jakobsen, der er kongehusekspert, og som også har skrevet bøger om Danmarks rigeste familier, herunder Holch Povlsen-familien.

Venskabet mellem Holch Povlsen-klanen og kongefamilien er dog hverken Kronprinsens eller Anders Holch Povlsens fortjeneste.

Nej, venskabet begyndte, da Anders' far, Troels Holch Povlsen, startede 'De 5 gårde' op sammen med prins Joachim.

Det er her, den første familierelation er opstået, som Anders Holch Povlsen siden har styrket.

»De personlige relationer blev tydelige, da Anders og Anne var med til Joachim og Maries barnedåb, og derfra er det gået hurtigt, uden at jeg kan slå ned på nogen bestemte begivenheder,« fortæller Søren Jakobsen.

Faktum er dog, at Anders og Anne Holch Povlsen og kronprinsparret har nydt hinandens selskab i flere tilfælde.

Anders Holch Povlsen er blevet inviteret af Kronprinsen til flere kongejagter, ligesom ægteparret blev inviteret til Kronprinsens 50-års fødselsdag i 2018.

»Man bliver kun inviteret til kongejagter, hvis man er højt oppe i hierarkiet, og det er Anders Holch Povlsen tilsyneladende. De er meget gode venner, og det passer med, at Kronprinsen er ved at samle en lille flok af nære venner, som han kan stole på, før han en dag skal være regent,« fortæller Søren Jakobsen.

De tre dræbte danskere ved terrorangrebet i Sri Lanka var Anders og Anne Holch Povlsens tre børn, som omkom, da en selvmordbomber sprængte sig selv under morgenmaden på det fem-stjernede Shangri-La Hotel i hovedstaden Colombo.

I alt blev tre kirker og fire hoteller ramt i angrebene, der blev udført med hjælp fra Islamisk Stat af en mindre kendt lokal islamistisk gruppering.

321 personer er indtil videre blevet bekræftet omkommet, mens mere end 500 personer er såret.

Indtil videre har de lokale myndigheder anholdt omkring 40 personer efter angrebene, der har rystet ønationen.