Inden for en radius af cirka to kilometer omkring Nørrebrogade i København ligger en tæt skov af steder, hvor du kan købe kebab.

Koncentrationen er så massiv, at der hver 100 meter ligger en biks, hvor tusinder af danskere hver uge strømmer til for at få blandt andet en durum, en pizza eller en pita.

Men lige så tæt, som restauranterne ligger, lige så mange tilfælde er der af farlig håndtering af fødevarer og dårlig hygiejne.

Over et år har B.T. fulgt 45 kebabrestauranter i det lille område på Nørrebro. Og det er, til tider, en rigtig grum forestilling, som gemmer sig bag tilblivelsen af din durum eller pitabrød.

Knap halvdelen af kebabstederne har siden starten af 2019 fået en dårlig smiley-rapport. Alt fra beskidte køkkener til sundhedsfarlige kebabkegler har givet en streg i regningen.

Samlet set har Fødevarestyrelsens Rejsehold besøgt de udvalgte kebabsteder i området 117 gange, og antallet af sanktioner er dobbelt så højt som landsgennemsnittet.

I én restaurant har Fødevarestyrelsen eksempelvis været på besøg seks gange. Ikke ét eneste besøg har resulteret i en glad smiley.

»Det skriger jo til himlen, at hygiejnestandarder er så ringe i det her område. Rent sundhedsmæssigt er det helt ude i skoven,« siger Michael René, lektor ved Københavns Professionshøjskole.

Og han underdriver ikke. Hårrejsende anekdoter fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg er der nok af.

Et andet sted på Nørrebrogade fik i februar sidste år decideret forbud mod at servere maden på deres tallerkener, fordi opvaskerne nærmest gjorde servicen mere beskidt end ren.

Opvasken skete i hånden med snavsede, gule svampe. Bakken, hvor det 'rene' service blev stillet, havde samtidig sorte belægninger og formodet skimmel.

Endnu værre stod det til med opvaskemaskinen. Servicen var blevet vasket to gange, men var ildelugtende med en kraftig stank af mug. Fødevarestyrelsen kvitterede med en bøde på 7.500 kroner.

TIP OS: Ved du noget? Kontakt B.T. på matu@bt.dk.

Et gennemgående problem i flere af restauranterne er beskidte køkkener og dårlig håndtering af fødevarer. I flere tilfælde er kød og mejeriprodukter opbevaret ved alt for høje temperaturer.

Ved et af kontrolbesøgene hos en af de store syndere i juni var eksempelvis både tomater, hummus, salattern og falafelmix to til tre gange for varmt i forhold til det tilladte.

Hos et andet kebabsted med mange dårlige kontroller var den snittede salat opbevaret i åbne bøtter i et køleskab med formodet skimmel.

Andre steder fandt Fødevarestyrelsen daggammelt, halvstegt kebabkød på grillen og madvarer opbevaret i ødelagte plastikbøtter, som har været brugt til bland-selv-slik.

Problemerne med en kebabrestauranterne på og omkring Nørrebro er dog ikke ny.

Allerede tilbage i 2012 var der på det område så store problemer med hygiejnen, at Fødevarestyrelsen satte ind med en målrettet kampagne mod steder, der lavede 'kebab på spyd'.

Det samme gjorde man i 2014. Her var hygiejnestandarden blevet bedre end i 2012. Man var dog stadigvæk langt over gennemsnittet med sure smileys. Og slaget er fortsat ikke vundet.

For antallet af dårlige rapporter fra Fødevarestyrelsen hos kebabstederne er fortsat langt over landsgennemsnittet.

Derfor er Fødevarestyrelsen ikke overrasket, da B.T. spørger ind til den høje frekvens af dårlige kontrolrapporter de steder på og omkring Nørrebro.

»Det stemmer overens med det, vi selv ved om det her område. Min opfattelse er, at det har været et problem i en længere periode,« siger Jakob Munkhøj Nielsen, fødevarechef for Fødevarestyrelsen i København.

Han mener, der er flere årsager til, at området ligger over gennemsnittet.

»Der er nogle, som har svært ved at sætte sig ind i de komplicerede regler om fødevaresikkerhed. Hyppige ejerskifte og kulturel baggrund spiller ind, og der kan være sprogbarrierer,« siger Jakob Munkhøj Nielsen:

»Og så er der måske andre fokusområder end fødevaresikkerhed. Der er en rimelig hård priskonkurrence på Nørrebrogade.«

I dag er der fortsat en målrettet indsats fra Fødevarestyrelsen på Nørrebro. Et specifikt team har kontrollen med restauranterne i postnummeret.

Man har også lavet informationskampagner, hvor man blandt andet med billeder og plakater udpensler, hvordan man håndterer kebabspyd efter fødevarelovens foreskrifter.

»Nogle gange skal der andet materiale til for at trænge igennem med budskaber om, hvordan man lever op til fødevarelovgivningen,« siger Jakob Munkhøj Nielsen.

Ekspert i fødevarehygiejne Michael René mener, at det er ekstremt vigtigt, at der kommer styr på fødevaresikkerheden i området.

»Kødet i en kebab bliver heldigvis varmet hårdt, så det dræber bakterierne. Men der er også salat og en del håndtering i forbindelse med sådan en kebab,« siger Michael René:

»Hvis den generelle hygiejne ikke er god, går det hurtigt galt. Det er vigtigt med god hygiejne, når personalet skal røre så meget ved maden, som når man laver en kebab.«