Man skal ikke gå langt i centrum af København, hvis man vil have en kødfyldt durumrulle eller et pitabrød med kebab, salat og dressing.

Vil man til gengæld spise et sted, hvor der er helt styr på fødevarehygiejnen, så kan man risikere at skulle lede lidt længere.

For det er ikke kun på Nørrebro, at mange af kebabstederne sejler rundt i dårlige smiley-rapporter. Det samme gør sig gældende omkring Istedgade på Vesterbro og på sidegaderne til Strøget i Indre By, hvor mange danskere ubekymret vælter ind i weekendens sene nattetimer.

Samlet tegner de tre steder et grumt billede af hygiejnestandarden i kebabrestauranter på nogle af Københavns mest populære gader.

Ud af 79 kebabrestauranter på de mest travle områder af Nørrebro, Vesterbro og i Indre By har knap halvdelen fået en dårlig smiley-rapport fra Fødevarestyrelsen siden begyndelsen af 2019.

Mere end hver tredje af de i alt 184 kontrolrapporter, som B.T har undersøgt, udløste en sanktion et påbud eller en stor bøde. Det er langt over landsgennemsnittet.

Det samlede antal problemer på området det seneste år får Michael René, der er lektor og mangeårig ekspert i fødevarehygiejne, til at rynke på panden.

»Man får jo helt ondt i maven, når man ser den her frekvens af dårlig hygiejne. Det er simpelthen trist at se,« siger han.

Rapporterne afslører både beskidte køkkener, varm dressing og kasser med salathoveder placeret i forrummet til toilettet. For ikke at tale om et tilfælde af kloaklugt i restauranten.

Tilbage i september havde en kunde tippet Fødevarestyrelsen om det ildelugtende problem i Indre By. Stanken var også let at bemærke, da kontrollanten mødte uanmeldt op i restauranten. Vaskene var helt tilstoppede, og både i køkken, opvaskeområde og ved disken bredte kloaklugten sig, når man åbnede for vandet i hanerne.

Det hjalp heller ikke, at cremefraichen blev målt til at være omkring 25 grader varm, når den maksimalt måtte være 5 grader.

Ejerne fik på stedet et forbud mod at lave mad, indtil Fødevarestyrelsen kom igen.

TIP OS: Ved du noget? Kontakt B.T. på matu@bt.dk.

Godt en uge senere var den også gal på Vesterbro, hvor en kebabbiks optøede frosne kyllinger i baljer med vand. De ferske kyllinger må maksimalt opbevares ved 5 grader, men her blev de med et termometer målt til at være 18 grader. Medarbejdende fik en vejledning om, hvordan man optøer kyllinger korrekt – og restauranten en dårlig smiley-rapport.

To måneder senere i begyndelsen af december opdagede en kontrollant fra Fødevarestyrelsen en medarbejder på en anden restaurant, som stod og skar kød af en kegle til servering.

Problemet var, at der var tale om en halvstegt og daggammel kebabkegle. Medarbejderen blev venligt vejledt om tilberedning af kebabkød.

Det er ikke en fejl, som er helt ukendt for Fødevarestyrelsen eller kebabstederne for den sags skyld.

I løbet af foråret i 2019 havde en tredje restaurant – denne gang på Istedgade – også genopvarmet to kebabspyd fra dagen før, men de blev med det samme smidt ud, fordi kontrollanten vurderede, at de udgjorde en sundhedsfare.

Selvom Fødevarestyrelsen holder de steder, som gentagende gange bryder fødevarelovgivningen, i kort snor, så fortsætter strømmen af dårlige smileys ufortrødent.

»Der er jo en indsats fra myndighederne, som ikke er lykkedes her. Man skal måske sætte nogle flere penge af til det her,« lyder det fra Michael René.

Hos Fødevarestyrelsen er man opmærksom på, at det er en type restauranter, hvor der i hovedstaden er 'større udfordringer' med fødevaresikkerheden.

Det er derfor også steder, hvor man har et øget fokus med kontrollen, fortæller Jakob Munkhøj Nielsen, der er fødevarechef i København.

Han tilføjer, at Nørrebro, Vesterbro og Indre By ikke er særtilfælde. Flere detailvirksomheder i for eksempel Valby og Brønshøj er også slemme til at samle på dårlige smileys.

»Vi holder ekstra øje med de virksomheder, der har fået tre sanktioner på de seneste fire besøg. De vil være på en liste, som vi følger tæt,« siger han.

Som noget nyt har Fødevarestyrelsen fra politisk hold også fået nye værktøjer til helt generelt at komme problemer med fødevarelovgivningen til livs.

De kan nu lukke en virksomhed i flere måneder, hvis der har været gentagende problemer over en længere periode.

Det skete for første gang, da man i denne uge lukkede Ølby Bazar i Køge i tre måneder. Og det bliver ikke sidste gang, at Fødevarestyrelsen tager de hårde midler i brug.

»Det er ikke noget, vi nu gør hver gang, men jeg tror, at vi kommer til at bruge det mere de steder, hvor der er problemer,« siger fødevarechefen i København.

Selvom mange kebabsteder har store udfordringer med fødevarehygiejne, så er det ikke dem alle.

Godt hver fjerde af de restauranter, som B.T. har kigget i sømmene, har i skrivende stund en elite-smiley, som er den bedst mulige.