Fødevarestyrelsen har for første gang brugt en regel i fødevareloven, der gør det muligt for styrelsen at lukke en butik i op til et halvt år med en såkaldt virksomhedskarantæne.

Reglen er blevet taget i brug overfor virksomheden Ølby Bazar i Køge.

Virksomheden har overtrådt regler af stor betydning for fødevaresikkerheden ved blandt andet at have solgt fordærvet frugt og grønt, fødevarer med skadedyr, fødevarer der var opbevaret ved for høje temperaturer og fødevarer uden dansk mærkning, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Foruden problemerne med fødevarerne har medarbejdernes adgang til håndvask været utilstrækkelig i virksomheden.

Det har nu betydet, at Ølby Bazar må holde lukket i de næste tre måneder.

Det hårde tiltag er taget i brug efter at Fødevarestyrelsen i de seneste år har givet ejeren af Ølby Bazar en række indskærpelser, påbud og bøder, ligesom at virksomheden flere gange er blevet politianmeldt, uden at ejeren har rettet op på tingene.

»Vi står i en situation, hvor vi har udtømt vores muligheder for at få virksomheden til at rette op,« siger chef for FødevareKøbenhavn, Jakob Munkhøj Nielsen, og fortsætter:

»Virksomheden har gentagne gange bragt fødevaresikkerheden og dermed forbrugeren i fare.«

»En midlertidig lukning er en meget alvorlig sanktion, men vi ser ingen anden udvej,« siger Jakob Munkhøj Nielsen i pressemeddelelsen.

Den anvendte regel giver Fødevarestyrelsen mulighed for at udstede en virksomhedskarantæne til virksomheder, som det seneste år har fået anmærkninger på tre ud af fire kontroller, og derfor har en dårlig regelefterlevelse.

Virksomhedenskarantænen er dog blot en midlertidig lukning, som kan vare i op til seks måneder.

Den mulighed blev indført, fordi nogle virksomheder ikke reagerede på Fødevarestyrelsens vejledning og allerede eksisterende sanktionsmuligheder, oplyses det i pressemeddelelsen.