I begyndelsen af 20erne begyndte Herit Helgadóttir at tabe håret. Først i totter, der skabte nøgne pletter i hovedbunden, men snart kunne pletskaldetheden ikke længere skjules med hverken sideskilninger eller sirligt arrangerede tørklæder.

Det var voldsomt og frustrerende at se, hvordan der hver morgen lå en stor bunke hår på hovedpuden, husker færøsk-fødte Herit Helgadóttir, der i dag er 39 år gammel og har boet i København siden 2004.

Hendes hårtab skyldes den autoimmune lidelse alopecia, der ikke umiddelbart har andre symptomer end pludseligt hårtab. Nogle alopecia-patienter mister al hårvækst på hele kroppen, mens det for andre er begrænset til pletskaldethed. For mange er hårtabet midlertidigt, men det kan også være permanent.

For det meste har Herit Helgadóttir paryk på, når hun er ude eller på arbejde. Men når hun træner eller er hjemme, foretrækker hun at smide den.
For det meste har Herit Helgadóttir paryk på, når hun er ude eller på arbejde. Men når hun træner eller er hjemme, foretrækker hun at smide den. Foto: Privatfoto
Vis mere

Herit Helgadóttirs hårtab har næsten været konstant, siden hun i 2007 valgte selv at barbere de sidste totter af, og hun har stort set kun sine øjenvipper tilbage.

»Selvfølgelig har der været dage, hvor jeg syntes, det var pisseuretfærdigt, og ikke kunne forstå, hvorfor det skulle gå ud over mig. Men jeg har også tænkt, at det trods alt bare er hår. Det er altså ikke det værste, der kan ske,« fastslår hun.

Da hun blev skaldet, var hun single og oplevede flere gange, at mænd afviste hende, når de fandt ud af, at hun havde paryk.

»Jeg blev enormt ked af det, men det var fandeme også så overfladisk. Jeg skulle jo ikke have en mand, der gik mere op i mit hår og mit ydre end min personlighed,« siger Herit Helgadóttir, der i dag er gift og har tre sønner.

Her er Herit Helgadóttir, dengang hun havde sit eget hår. Hun var i begyndelsen af 20erne, da hun blev ramt af alopecia og mistede håret på det meste af kroppen.
Her er Herit Helgadóttir, dengang hun havde sit eget hår. Hun var i begyndelsen af 20erne, da hun blev ramt af alopecia og mistede håret på det meste af kroppen. Foto: Privatfoto
Vis mere

Til daglig arbejder hun som faglig koordinator, og hver morgen ifører hun sig en af sine parykker, der er lavet af ægte hår og enten er tapet til hovedbunden eller tilpasset så godt, at den sidder fast af sig selv.

»Det er blevet en del af min rutine ligesom at tage øreringe og makeup på, og jeg føler mig bedst tilpas, når jeg har paryk på.«

»Selvom jeg er meget åben om mit hårtab, kan det være ekstremt grænseoverskridende at møde andre mennesker, når jeg ikke har hår på,« forklarer Herit Helgadóttir, som derfor kun lader parykken blive derhjemme, hvis hun skal træne eller svømme.

Når hun begiver sig ud i det offentlige rum med sin skaldede isse, bliver hun især mødt af medfølende blikke og velmenende ord.

»Når man ser en skaldet mand, er der ingen, der reagerer. Men fordi jeg er kvinde, tror folk som regel, at jeg har kræft og har mistet håret på grund af kemo,« siger Herit Helgadóttir.

Hun hører tit, at hun sagtens kan bære at være skaldet, fordi hun har sådan en flot hovedform.

Folk siger det sikkert i bedste mening, fordi de er forlegne, men for mig er det altså en underlig kompliment at få. I øvrigt er det noget sludder, for alle er pænere med hår, konstaterer hun med et grin.

Hun har også oplevet at få nedsættende kommentarer fra fremmede og husker især, hvordan en forbipasserende råbte 'betonlebbe' efter hende på Strøget i København.

Herit Helgadóttir var 25 år, da hun tabte håret. Først bemærkede hun bare lidt skaldede pletter, men i løbet af et års tid håret væk. I dag har hun stort set kun øjenvipper tilbage.
Herit Helgadóttir var 25 år, da hun tabte håret. Først bemærkede hun bare lidt skaldede pletter, men i løbet af et års tid håret væk. I dag har hun stort set kun øjenvipper tilbage. Foto: Privatfoto
Vis mere

Jeg var målløs. Hvordan kan andre mennesker finde på at sige sådan noget? lyder det fra Herit Helgadóttir, som i det hele taget er frustreret over den stereotype opfattelse, vi har af kvinders hår.

Både i reklamer og dameblade bliver håret præsenteret som en afgørende faktor for kvindelighed og identitet. Men hvad satan betyder det for os, der ikke har noget hår? Har vi så ingen kvindelighed? spørger hun og lader ordene hænge ubesvarede i luften.

For at nedbryde tabuet om skaldethed blandt kvinder og for at hjælpe andre i samme situation oprettede hun for halvandet år siden Instagram-profilen 'Den skaldede dame'.

Her fortæller hun åbent og ærligt om livet med alopecia og deler ud af tips og tricks om alt lige fra parykker til tatoverede øjenbryn, og hun får dagligt beskeder fra andre kvinder, der takker hende for at stå frem.

Mange føler, at hele deres liv er ødelagt, og selvom der selvfølgelig følger en masse bekymringer og udfordringer med, når man mister håret, vil jeg gerne vise, at det langtfra er verdens undergang. Den støtte savnede jeg selv i sin tid, så det er vidunderligt at kunne give den til andre.