Der er rejst tiltale mod tidligere afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen for at modtage bestikkelse.

Veninden og konsulenten Mariann Færø er også tiltalt for at yde bestikkelse.

Det fremgår af et svar til Folketingets Retsudvalg og bekræftes af statsadvokat Lise-Lotte Nilas overfor B.T.

Strafferammen er op til seks års fængsel.

Tidligere afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen fik 790.250 kroner ind på sin private konto fra veninden Mariann Færø, som Bettina Jensen hyrede og forgyldte med 10,5 millioner kroner.  
Tidligere afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen fik 790.250 kroner ind på sin private konto fra veninden Mariann Færø, som Bettina Jensen hyrede og forgyldte med 10,5 millioner kroner.   Foto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Vi har rejst tiltale mod en tidligere ansat i Rigspolitiet for bestikkelse,« skriver Lise-Lotte Nilas og fortsætter:

»Det er vores opfattelse, at den pågældende over en årrække har modtaget godt 790.000 kroner for udførelse af konsulentydelser for en privat virksomhed, samtidig med at den pågældende indgik aftale med den private virksomhed om konsulentopgaver for Rigspolitiet. Ejeren af den private virksomhed er i samme sag tiltalt for at yde bestikkelse«.

Dermed er der lagt op til en historisk korruptionssag i toppen af dansk politi. Bettina Jensen var nummer tre i Rigspolitiets hierarki fra 2011, til hun blev fyret i 2017.

Bettina Jensens advokat Anders Nemeth fortæller til B.T., at hun nægter sig skyldig.

»Hun ser naturligvis frem til at udtale sig om sagen i retten. Derudover har jeg ikke flere kommentarer,« siger han.

Fyringen i 2017 kom, efter at B.T. havde afdækket systematiske brud på udbudsreglerne og mistanke om overbetaling af tre navngivne konsulenter.

Efter fyringen blev Bettina Jensen politianmeldt, og efter næsten to års efterforskning blev sagen i første omgang droppet.

Det skete på trods af, at efterforskningen havde vist, at Bettina Jensen havde modtaget 790.250 kroner af sin konsulentveninde Mariann Færø samtidig med, at Færø modtog lukrative millionopgaver fra Rigspolitiet for 10,5 millioner kroner på blot tre år.

Bettina Jensen og Mariann Færø udvekslede også pelse og skønhedsoperationer under mistænkelige omstændigheder.

Siden har B.T. afdækket, hvordan den oprindelige efterforskning – som i første omgang førte til en såkaldt påtaleopgivelse i november 2019 – var stærkt mangelfuld.

Blandt andet blev kvindernes forklaringer ikke tryktestet af Københavns Politi. Kvinderne hævdede, at Bettina Jensen havde udført konsulentarbejde for Mariann Færø. Til den påstand fremlagde de nogle fakturaer, men B.T. kunne siden afdække, at der manglede fakturaer for 430.875 kroner.

Efterforskerne spurgte heller ikke ind til mails, kontrakter, timeopgørelser eller andet skriftligt materiale, der kunne bakke op om deres forklaringer.

Formand for Transparency International Jesper Olsen har tidligere kaldt sagen for historisk.

Mariann Færø er sigtet for bestikkelse.
Mariann Færø er sigtet for bestikkelse. Foto: Fra TV3 'Købmænd på første k
Vis mere

»Jeg erindrer ikke, at der tidligere har været en konkret mistanke om bestikkelse i form af rede penge på så højt et niveau i embedsværket,« har Jesper Olsen tidligere sagt til B.T.

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas understreger sagens alvor.

»Der er ingen tvivl om, at det er en alvorlig sag, hvis man misbruger en betroet stilling i det offentlige til at modtage ydelser fra eksterne samarbejdspartnere,« skriver hun og tilføjer:

»Sagen har haft et længere forløb, hvor Rigsadvokaten blandt andet har bedt om, at efterforskningen i sagen blev genoptaget. Det samlede efterforskningsmateriale har vi nu gennemgået, og på den baggrund mener vi, at der er grundlag for at rejse en straffesag.«

Mariann Færøs advokat Casper Andreasen oplyser, at hverken han eller hans klient har kommentarer til tiltalen.