De fleste mennesker har nok et stort behov for at holde dørene åbne og lufte lidt ud i den nuværende sommervarme. Men ikke Helle Genske. Hun holder dørene hermetisk lukket.

I området omkring hendes hus i Vindinge, lidt udenfor Roskilde, lugter der nemlig så frygteligt, at man må holde døre og vinduer lukket. Et par kilometer væk ligger nemlig virksomheden Solum, Danmarks største producent af kompost. Det skriver TV 2 Lorry.

»Det er sådan en rådden, sødlig lugt. Det er irriterende at bo et sted, hvor man er så belastet flere gange om ugen,« siger Helle Genske til TV 2 Lorry.

Kompost er haveaffald, der bliver nedbrudt. Det tager cirka et halvt år, og alt imens lugter det ganske frygteligt.

Det er ikke altid, det er lige slemt, men lugten er der altid, forklarer Helle Genske. Sidste år var det værre end nogensinde, da Solum forsøgte at begrænse lugten med nogle særlige biofiltre, som i stedet gjorde det hele meget værre.

TV 2 Lorry har besøgt virksomheden Solum, som lægger sig fladt ned og indrømmer, at deres produkt ikke er spor rart at lugte til, og at beboere inden for nogle kilometers omkreds meget forståeligt er plaget af det. Derfor har virksomheden blandt andet købt nogle store maskiner, som kan flytte rundt på bunkerne.

Det virker, men ikke tilstrækkeligt.

Helle Genske vil have virksomheden et andet sted hen at lugte. Og det er en rigtig god ide, forklarer Morten Strandlod, der er kommerciel direktør i Solum.

Han forklarer, at det dog kræver, at Roskilde Kommune hjælper med at finde et nyt sted, hvor den ildelugtende virksomhed kan slå sine folder.

Ifølge TV 2 Lorry kommer sagen snart op i Roskilde Kommunes Klima- og Miljøudvalg.