De seneste år er der sket afgørende gennembrud i behandlingen af kræft. Patienter, der tidligere var uhelbredelig syge, kan pludselig blive raske.

Særligt patienter med modermærkekræft, lungekræft og testikelkræft har haft gavn af nye behandlingsformer, og nu er turen kommet til en ny kræfttype.

En ny behandling har vist utrolige resultater for patienter med fremskreden lymfekræft, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

»Jeg mener, den her type lægemidler er de mest potente enkeltstoffer, vi nogensinde har set til behandling af lymfekræft,« siger overlæge Martin Hutchings fra Rigshospitalet til tidsskriftet.

Rigshospitalet, København, 30. marts 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Rigshospitalet, København, 30. marts 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Han har sammen med forskere fra hospitaler i Europa, Canada, USA og Australien lavet forsøg med antistoffet glofitamab.

Hvordan det virker, vender vi tilbage til senere, for først skal resultaterne fremhæves.

I forsøget deltog 171 patienter, der var meget syge med forskellige typer af lymfekræft. Ingen af de andre behandlinger, de havde fået, virkede.

For de patienter, der i forsøget fik fuld dosis af den nye behandling, oplevede 65,7 procent, at behandlingen virkede. Det vil sige, at deres tumorer blev reduceret med minimum 50 procent.

Hos 57,1 procent kunne kræften ikke længere ses på scanninger.

Og for flere patienters vedkommende er der stadig ikke nogen tegn på sygdom flere år efter endt behandling, fortæller Martin Hutchings.

Han beskriver over for Sundhedspolitisk Tidsskrift, hvordan forskerne oplevede, at hårde tumorer, som var blevet så store, at de kunne mærkes uden på patienternes hud, på mindre end et døgn svandt ind og blev helt bløde.

»Det er nærmest uvirkeligt,« siger Martin Hutchings.

Den nye behandling hører under behandlingsformen immunterapi, der er særligt kendt i offentligheden i behandling af modermærkekræft.

Den nye immunterapi mod lymfekræft virker ved, at man får indsprøjtet bispecifikke antistoffer, der booster kroppens eget immunforsvar til at jage og dræbe de farlige kræftceller. Behandlingen skal gentages hver anden uge, og der er umiddelbart ingen bivirkninger – modsat standardbehandlingen med kemo- og stråleterapi, oplyser Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Omkring 1.100 danskere får hvert år konstateret lymfekræft.