Det er en småfrustreret og utålmodig professor, som B.T. torsdag formiddag fanger på telefonen.

Henning Bundgaard er hovedforfatteren bag et længe ventet stort studie af effekten af mundbind – eller mangel på samme. Kardiologen og overlægen ved Rigshospitalet kender naturligvis svaret på, om det er meningsfuldt at bære maske over næse og mund. Men han må ikke dele det.

»Selvfølgelig er jeg utålmodig. Når vi har lavet noget, vi synes er godt, så vil vi ud med det og få det til at arbejde. Vi synes, at der er en epidemi, som det skal ud og arbejde i,« siger han.

I Berlingske har hans medforfatter Christian Torp-Pedersen, professor og overlæge ved forskningsafdelingen på Nordsjællands Hospital, fortalt, at tidsskrifterne The Lancet, The New England Journal of Medicine samt den amerikanske lægeforenings tidsskrift Jama har afvist at publicere forskningen.

Det skyldes ingenlunde, at studiet ikke er godt nok, lyder det fra Henning Bundgaard.

»Jeg kan kun sige, at vi har lavet det suverænt bedste studie, man overhovedet kan lave af den her slags,« siger han.

Så hvorfor er studiets resultater ikke allerede en del af den offentlige viden om coronasmitte?

Professor på Hvidovre Hospital Thomas Lars Benfield, der også er medforsker, har på Twitter antydet, at det skyldes, at forskningsresultaterne er kontroversielle.

Adspurgt af en amerikansk journalist, om hvornår verden får åbenbaret forskernes viden, svarer Benfield:

'Så snart et tidsskrift er modig nok til at offentliggøre studiet.'

Om det skyldes, at forskningen peger på, at mundbind har ringe eller ingen effekt, er lige nu uvist.

Henning Bundgaard vil ikke afsløre resultatet eller begrundelsen for, at tidsskrifterne ikke har villet offentliggøre den danske studie:

»Det siger man ikke, så det kan jeg ikke komme ind på,« siger han.

Han forklarer, at det er god skik at vente på, at forskningen bliver gennemset, vurderet og godkendt af fagfæller.

»Det er den hverdag, vi arbejder i. Når vi almindeligvis har lavet vores forskning og skrevet resultaterne, så sender vi det til et tidsskrift, og så kan der gå måneder eller halve år, inden det bliver antaget. Så for os er der ikke noget specielt i det.«

»Nu er der kommet så meget coronaforskning, at det er i konkurrence med sig selv,« siger han.

Henning Bundgaard fortæller, at et tidsskrift aktuelt er ved at gennemse studiet, der blev igangsat i slutningen af april og omfatter 6.000 danskere, hvoraf halvdelen over en længere periode skulle gå med mundbind i det offentlige rum.

Kun ét tidsskrift ad gangen får resultaterne fremsendt. At fremskynde processen ved at sende forskningen til flere på samme tid er helligbrøde i forskerkredse.

»Det er meget forbudt. Man skriver under på det, at det ikke ligger andre steder. Det er en tung og kostbar proces for tidsskrifterne at behandle et studie.«

»Jeg kan love dig for, at man bliver kølhalet big time, hvis man gjorde det,« siger Bundgaard.

Mundbind har siden begyndelsen af pandemien været brugt som et værn mod smitte verden over. Det var påbudt i forskellige henseender i en lang række lande, før det i august blev påbudt at bruge i Danmark i offentlig transport.

Tidligere under epidemien havde Sundhedsstyrelsen ellers betvivlet effekten af brugen af mundbind.