Der er gode nyheder til museer, biografer, zoologiske haver, forlystelsesparker og højskoler.

De kan nemlig åbne efter over to måneders nedlukning, uden at coronasmitten kommer ud af kontrol.

Det viser en ny rapport fra Statens Serum Institut (SSI), der onsdag morgen er sendt til lederne af Folketingets partier.

Rapporten er grundlaget for onsdagens forhandlinger, hvor partilederne og Mette Frederiksen skal enes om nye planer for genåbningen af samfundet.

Se listen: Det kan åbne

Ekspertgruppen fra SSI skriver, at antallet af indlagte vil forblive under 150 i Region Hovedstaden og under 50 i Region Sjælland, selv om man rykker genåbningsfase 3, som bl.a. omfatter kulturliv, højskoler og zoologiske haver, fra den 8. juni til den 1. juni.

Dette er forudsat, at danskerne holder afstand som i dag.

Smitten i de andre regioner vil stort set være uændret, selv om man genåbner stort set alt.

En tredje fase samt en udvidelse af tredje fase kan ifølge SSI åbne, uden at smitten kommer ud af kontrol:

Tredje fase af genåbningen:

  • Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50, herunder udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester mv.
  • Åbning af kulturaktiviteter, fx museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier, udendørs forlystelsesparker*, øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg mv. samt sommeraktiviteter for børn og unge
  • Åbning af dele af den offentlige sektor, der er særligt udsat for ”sagspukler”
  • Åbning af offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse
  • Åbning af voksenuddannelse målrettet ledige (fx arbejdsmarkedsuddannelser) og sprogcentre
  • Åbning af højskoler mv.
  • Åbning af indendørs idræts- og foreningsliv (fx aftenskoler)

Mulig udvidet tredje fase af genåbningen:

  • Fuld åbning af DR og TV2
  • Øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser

SSI understreger dog, at der er stor usikkerhed omkring beregningerne.

Fase 4 kan øge belastningen

SSI har også regnet på at åbne en fase 4 bestående af alle uddannelser, indendørs sport som fitnesscentre, diskoteker, spillesteder og natteliv.

Denne fase indeholder også et forbud mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede.

En åbning af fase 4 vil betyde en risiko for, at sygehusvæsenet i Region Sjælland og Region Hovedstaden belastes mere end hidtil set - selv hvis folk holder afstand og overholder hygiejneråd, fremgår det af rapporten.

Grænseåbning kan starte smittekæder

En åbning af grænserne kan betyde, at smittede personer ankommer til landet og kan starte nye smittekæder.

»Det kan også betyde, at der kommer flere mennesker til ferieområder, og dette vil give øget risiko, for at eksisterende smitte kan spredes,« står der i rapporten.

Rapporten er omdrejningspunktet for de politiske forhandlinger, der begynder kl. 12.

Torsdag i sidste uge meddelte Mette Frederiksen, at coronasmitten er så meget under kontrol, at der kan åbnes mere end forventet i fase 2. Derfor skal partilederne i dag afgøre, om bl.a. kulturlivet, uddannelsesinstitutioner og fitnesscentre kan åbne tidligere end planlagt.

Mette Frederiksen har indkaldt til forhandlinger onsdag kl. 12.
Mette Frederiksen har indkaldt til forhandlinger onsdag kl. 12. Foto: Philip Davali
Vis mere

Statsministeren har lagt op til, at det hårdt pressede kulturliv kan åbne allerede i næste uge. Oprindeligt var det først sat til at åbne den 8. juni.

Kovendingen fra Mette Frederiksen kom, kort før partilederne skulle i tv-debat torsdag. Men statsministeren blev hurtigt overbudt af de borgerlige partier og De Radikale, som krævede den dansk-tyske grænse åbnet.

Det har statsministeren afvist ad flere omgange. Senest da hun deltog i Aftensshowet tirsdag:

»Vi skal gøre det her klogt. Der er mange danskere, der har bragt store ofre, og der er en risiko forbundet med bare at åbne grænsen og blive mange flere i Danmark i løbet af en kort periode,« sagde Mette Frederiksen.

Forud for forhandlingerne er statsministeren dog åben for en grænseåbning for tyske turister, der har købt et hotelværelse eller lejet et dansk sommerhus.

Få overblikket over faserne her. Klik dig videre ved hjælp af pilene: