Kenn Viderup Riis fra Hobro var ikke i tvivl. Selvfølgelig skulle både han og familien have en vaccine mod covid-19. En dramatisk uge ændrede dog hans holdning.

Søndag d. 29. august omkring middagstid er familiefaren taget med sin 13-årige søn hen for at blive vaccineret med dosis nummer to fra Pfizer/BioNTech.

Vaccinationen går, som den skal. Og senere samme dag tager sønnen ind til centrum af Hobro med nogle af sine kammerater. På et tidspunkt bliver han kortvarigt svimmel, og er ved at falde, men ret hurtigt får han det godt igen. Svimmelhed kan jo opstå af mange forskellige ting, så ingen alarm, tænker han.

Søndag aften er den dog gal igen. Sønnen får høj feber og må blive hjemme fra skole dagen efter. Mandagen igennem har han det stadig dårligt. Og det bliver værre, da natten sætter ind.

»Mandag nat vækker min søn min kone og jeg. Han fortæller, at han har det rigtig skidt,« erindrer faren og fortsætter:

»Han er hvid i hovedet og kampsveder. Da min kone spørger, hvor han har mest ondt, peger han over mod brystet,« husker Kenn Viderup Riis.

Familien ringer derfor til vagtlægen, der råder dem til at give sønnen panodil. Det tager de værste af smerterne, og den 13-årige dreng falder til ro, og sover resten af natten.

Tirsdag er Kenns søn stort set helt frisk igen, han tager i skole og alt virker normalt. Men onsdag går det atter nedad bakke. Den ellers sunde og raske dreng mærker igen en trykken for brystet.

»Mandag nat havde han placeret smerten som 7 på 10-skalaen, men denne gang fortalte han, at det gjorde endnu mere ondt,« siger faren.

Indlægges med hjerteproblemer

Torsdag formiddag tager historien for alvor en dramatisk drejning. Den 13-årige dreng er sammen med sin mor til konsultation hos egen praktiserende læge, der tager et EKG af hans hjerte. Lægen konstaterer uregelmæssigheder, og vurderer, at han skal indlægges.

Sammen med sin mor ankommer Kenns søn torsdag eftermiddag til børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital, men ryger hurtigt videre til hjerteafdelingen. Her monterer de masser af udstyr på hans krop. Hjertet skal overvåges nøje.

Fredag ankommer Kenn Viderup Riis lettere rystet til hospitalet. Han stiller lægen et presserende spørgsmål.

»Er der risiko for hjertestop?« vil faren gerne vide.

»Det er der ingen tegn på, men det er derfor, vi observerer ham,« siger lægen ifølge Kenn Viderup Riis.

Både torsdag og fredag foretages der blodprøver, ultralydsscanning og MR-scanning på sønnen. Fredag bliver infektionstallet også målt. Det ligger på skyhøje 1200.

Men udadtil har han det glimrende.

»Han er i godt humør og tager det cool. Han ligger og leger med telefonen, og da lægen spørger, om han keder sig, siger han ja,« fortæller faren. Alligevel føles det som en underlig situation.

»Det er meget, meget unaturligt at se en sund og rask 13-årig dreng ligge der sammen med ældre mennesker, som er svært ramt af hjerteproblemer,« tænker han.

Sønnen lider ikke af nogle sygdomme eller får noget medicin. Han har tidligere haft coronavirus, men havde overhovedet ingen symptomer.

Hjertet er hævet

Tilbage til Kenn Viderup Riis' samtale med lægen. Her er de nu nået til at kigge på billederne fra MR-scanningen.

De viser tydeligt, at hjertet er hævet. Sønnen får stillet diagnosen hjertemuskelbetændelse.

BT har talt med Finn Gustafsson, overlæge inden for hjerteområdet på Rigshospitalet, om hjertemuskelbetændelse.

»De hyppigste symptomer er ubehag og trykken i brystet samt feber,« forklarer han.

»Alle aldersgrupper kan i princippet få det, men jeg vil tro, at cirka tre fjerdedele af dem, der får det, er yngre mænd mellem 16 og 30 år,« siger overlægen.

Spørgsmålene om vaccinens betydning for sønnens tilstand presser sig selvfølgelig også på. Og her er specielt en af Kenn Viderup Riis' samtaler med lægen på sygehuset om netop det emne interessant.

Ifølge faderen siger lægen på hospitalet, at han har oplevet »adskillige tilfælde« hos unge, hvor et forløb som sønnens opstår i direkte forlængelse af vaccinen. Og han mener også, at der er tilfældet her.

Den udmelding flugter fint med tidligere udmeldinger fra EMA, som konkluderer, at der er en »mulig sammenhæng mellem meget sjældne tilfælde af hjertemuskelbetændelse og hjernehindebetændelse og covid-19-vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech.«

Tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at de til dato kun har behandlet 130 indberetninger om hjertemuskelbetændelse og hjernehindebetændelse i Danmark tilsammen. I 79 sager kan det ikke udelukkes, at der kan være en sammenhæng med vaccinen.

Finn Gustafsson mener dog ikke, at den minimale risiko for at få hjertemuskelbetændelse i forbindelse med sin coronavaccinen bør afholde en fra at få et stik.

»Hjertemuskelbetændelse er generelt en mild sygdom, der går væk af sig selv. Det kan i sjældne tilfælde være en livstruende tilstand, hvor hjertet ikke kan pumpe og går i chok. Men det har jeg aldrig set efter vacciner,« siger han.

»Jeg vil ikke tøve med at anbefale mine egne børn at lade sig vaccinere, og de er alle i aldersgruppen 16-30 år,« supplerer lægen.

Cornovirus kan også påvirke hjertet

Hvis man fravælger coronavaccinen, fjerner det dog ikke risikoen for at hjertemuskelbetændelse. Coronavirussen kan nemlig også udløse sygdommen, og det giver faktisk oftere mere alvorlige forløb med hjertemuskelbetændelse.

Ifølge Finn Gustafsson viser et stort amerikansk studie, at risikoen for at få hjertemuskelbetændelse er seks gange højere, når man får corona, end når man har får vaccinen.

Tilbage på Aalborg Universitetshospital er Kenn Viderup Riis stadig i samtale med lægen.

»Jeg sagde til ham, at han måtte love mig, at min søn ikke skulle hjem, før jeg kunne sove 100 procent trygt om natten,« fortæller han.

Fredag, lørdag og dele af søndag er sønnen indlagt. Han udskrives søndag formiddag.

I dag har sønnen det fint og passer sin skole. Han har indtil videre ikke alvorlige følgevirkninger, men skal dog stadig holde sig i ro de næste tre måneder. Ellers kan nogle af symptomerne genaktiveres.

»Men det er svært, når han er en rigtig fodbolddreng,« siger Kenn Viderup Riis.

Meldingen fra lægerne er, at sønnen stadig bliver fulgt tæt. I den nærmeste fremtid skal han have en ultralydsscanning og måske have taget flere blodprøver.

Hele det dramatiske forløb har sat tanker i gang hos Kenn Viderup Riis.

»Jeg er nu kæmpe modstander af vaccination af unge mennesker, men i tvivl omkring mig selv,« siger han.

»Jeg er gået fra at tænke  "det skal vi bare have gjort ved os alle sammen " til at tænke "dem, der kan tåle at blive smittet, skal ikke have vaccinen ",« uddyber Kenn Viderup Riis.

»Normalt stiller jeg ikke op til det ene eller det andet eller skriver vilde ting på FB, men det her er så vigtigt for mig at få ud,« afslutter han.