Sean Ammentorp ville dele billeder fra familiens badeferie til Gran Canaria. Der var billedet af ham selv med sin kone, sønnerne Noah og Adam på stranden, og fireårige Alma med badebukser foran poolen.

Men et af billederne fik han slet ikke lov til at slå op. Faktisk fik han en besked fra Facebook om, at et af billederne havde overskredet det sociale medies fællesskabsregler 'om nøgenhed eller seksuel aktivitet'.

»Først tænkte jeg, at der måtte være tale om en fejl. Men billedet er fjernet, og nu er jeg blokeret fra Facebook,« siger Sean Ammentorp.

Det var helt specifikt billedet af fireårige Alma Ammentorp ved poolen, som hendes far ikke fik lov til at dele med vennerne på Facebook-profilen.

Billedet af 4-årige Alma måtte ikke blive lagt på faderens facebookprofil, fordi det brød med mediets 'fællesskabsregler om nøgenhed eller seksuel aktivitet'.
Billedet af 4-årige Alma måtte ikke blive lagt på faderens facebookprofil, fordi det brød med mediets 'fællesskabsregler om nøgenhed eller seksuel aktivitet'. Foto: Privatbillede: Sean Ammentorp
Vis mere

Og det, der fortørner hendes mor og far, er, at billedet af Alma og billedet af sønnerne Noah og Adam minder meget om hinanden, i hvert fald hvad angår beklædning. Det, der er forskellen, er børnenes køn og alder.

»Jeg synes, der er noget principielt i den her sag, som jeg bliver forarget og ærgerlig over. Facebook kønsdiskriminerer og definerer, men her er der altså ikke tale om en teenagepige, men en pige på fire år.«

I Facebooks fællesskabsregler står der blandt andet, at brugere ikke må slå indhold op, der viser et nøgent barn.

I Sean Ammentorps tilfælde gælder det helt specifikt reglen om, at man ikke må dele billeder af 'utildækkede, kvindelige brystvorter på børn over småbørnsalderen'. Facebooks kommunikationschef for Norden oplyser, at det sociale medie anser, at børn er i småbørnsalderen op til femårs alderen.

Derfor er der sket en fejl i Sean Ammentorps sag, og det beklager og erkender Facebook, oplyser kommunikationschefen. Nøgenhedspolitikkerne er noget af det, der er mest omdiskuteret i reglerne, fortæller han.

»Der er mange gode grunde til at begrænse billedet af afklædte børn. Facebook er en global platform, og det synspunkt, vi har i Norden om, at nøgenhed er frihed og uskadeligt, er et minoritetsstandpunkt globalt. Man skal ikke langt væk, før nøgenhed er uønsket, og man skal heller ikke langt væk, før det opfattes som decideret pornografisk, selvom det af afsender opfattes som helt usykldigt. Vi er nødt til at trække linjer, og de linjer skaber friktion,« siger han og oplyser, at der altså er sket en fejl, da Facebook har gennemgået billedet af fireårige Alma.

Sean Ammentorps stiller spørgsmålstegn ved, at han ikke overskrider reglerne på billedet af hans drenge Adam og Noah på henholdsvis ni og otte år. De har ligesom deres søster et par badebukser på, og billedet her måtte altså godt komme på Facebook.

»Der, hvor jeg bliver forarget, er, når Facebook definerer, det er en pige, så skal der være top på (bikinioverdel, red.). At små børn og babyer skal være dækket til, er vanvittigt i vores optik,« siger Sean Ammentorp, der ikke ser det nødvendige i at give bikinitop på sin datter, når hun kun er fyldt fire.

Blandt Facebooks team sidder såkaldte 'reviewers' og gennemgår billederne. Og i Sean Ammentorps tilfælde har Facebook altså lige været en tand for forsigtige.

»Det kan være svært at vurdere, hvor gamle børnene er. Og så anvender vi forsigtighedsprincip, fordi det er tilbage til princippet om, at Facebook ikke skal være et sted for deling af nøgenbilleder af børn. En gang imellem er der konflikt mellem de uskadelige typer af indhold, som ikke krænker nogen, og det indhold, der gør.«

Adam og Noah på stranden i Gran Canaria. Billedet her kom uden problemer på faderens private facebookprofil.
Adam og Noah på stranden i Gran Canaria. Billedet her kom uden problemer på faderens private facebookprofil.
Vis mere

Sean Ammentorps profil er ifølge ham selv forbeholdt hans private venner. Så billederne bliver ikke delt med alle og enhver.

»Det er billeder af børn i badetøj med badeudstyr. Det er absurd, der skal være en forskelsbehandling på grund af børnenes køn, og at der er sådan en kontrol, der definerer, hvad kønnet er, og hun defineres som et seksuelt objekt. Der er politik på, at hvis det er en pige, så skal hun have top på. Set ud fra danske standarder, så er det jo helt horribelt. Det er trods alt ikke Saudi-Arabien,« siger Sean Ammentorp.

I og med alle tre børn har badebukser på, kan man i princippet ikke se, om den yngste i familien er en dreng eller pige. Det er kun på grund af det længere hår, Facebook konkluderer et køn, argumenterer hendes far. Sean Ammentorp blev blokeret fra at bruge Facebook indtil 28. april på grund af delingen af billedet. Facebook retter nu fejlen og beklager, så billedet af Alma Ammentorp bliver lagt op på faderens profil igen.

»Facebook erkender og beklager fejlen, men understreger, at den er sket, fordi vi har været i tvivl. Og når vi er i tvivl, og vi ikke har anden info at gå efter, så anvender vi et forsigtighedsprincip som her, hvor der er tale om et billede af et afklædt barn.«