Det er egentligt meget simpelt. Eller er det?

Sommerferien står for døren, og der er ikke så meget at rafle om, når det gælder udlandsrejser frem til og med 31. august i år. Her fraråder Udenrigsministeriet alle unødvendige rejser til alle andre lande end Norge, Tyskland og Island, som danske turister igen kan rejse til fra 15. juni.

Rejser man til alle andre lande end Norge, Tyskland og Island, er de danske sundhedsmyndigheders opfordring lige så kraftig og klar: Så skal du gå i 14 dages hjemmekarantæne, når du kommer hjem igen.

Det gælder også, hvis du rejser til byer med mere end 750.000 indbyggere i Island, Norge og Tyskland. Det er meget nemt at undgå i Norge og Island, for så store byer findes ikke hos vores to nordiske broderfolk.

Fra 15. juni kan du igen rejse til Norge. Og du skal ikke gå i hjemmekarantæne efter rejsen, hvis du bruger din sommerferie på en vandretur i de norske fjelde.  
Fra 15. juni kan du igen rejse til Norge. Og du skal ikke gå i hjemmekarantæne efter rejsen, hvis du bruger din sommerferie på en vandretur i de norske fjelde.   Foto: Tore MEEK
Vis mere

I Tyskland er der fem byer, du skal holde dig fra, hvis du ikke vil i 14 dages hjemmekarantæne i Danmark efter ferien. Det er Berlin, Hamborg, München, Köln og Frankfurt.

Men her stopper det letfattelige budskab så også.

For hvordan er karantænereglerne, hvis man trodser Udenrigsministeriets anbefalinger og alligevel rejser til Spanien i sommerferien eller tager en smuttur til London i weekenden. Skal man så gå i karantæne i ferielandet, før man overhovedet kan påbegynde turistlivet?

Og hvad hvis man bor i Danmark og arbejder i Sverige, skal man så også gå i karantæne i Danmark, hvis man holder ferie i sin svenske ødegård?

Ødegård.
Ødegård. Foto: BAX LINDHARDT
Vis mere

Lad os starte lige ovre på den anden side af Øresund – danskernes andre foretrukne ferielande kan du finde en guide til i bunden af denne artikel:

Hvis du bor i Danmark, men arbejder i Sverige og pendler mandag til fredag fra København til Malmø for at passe et job som for eksempel tjener på en restaurant, skal du ikke gå i 14 dages hjemmekarantæne i Danmark.

Men tager den samme person om lørdagen til Malmø for at mødes privat og måske drikke en enkelt øl med sine svenske kolleger fra restauranten, skal personen gå i 14 dages karantæne, når han eller hun lørdag tager Øresundstoget hjem til Danmark igen.

»Det er der jo ikke nogen logik i. Det er ikke en sundhedsfaglig funderet sondring, men formodentlig alene et politisk spørgsmål om, at man ikke vil forhindre folk i at passe deres arbejde,« siger professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

Han tilføjer:

»Når det er sagt, er der efter alt at dømme ikke ret mange danskere, der går i 14 dages karantæne efter at have været i Sverige, for eksempel i deres ødegård. Det kan godt skyldes, at det rent kommunikativt ikke giver mening, at man godt må pendle frem og tilbage for at arbejde i Sverige, men ikke må sidde afsondret fra andre mennesker i en afsides liggende ødegård.«

»Når logikken brister, går det sandsynligvis ud over regel-efterlevelsen, men smittemæssigt har det efter min vurdering ikke den store betydning, da smittetrykket i Skåne ikke er ret højt.«

Flere lande har indført karantæneregler for indrejsende, udenlandske turister.

Går sommerferien til Spanien i år, så bør du ifølge de danske myndigheder gå i 14 dages hjemmekarantæne, når du kommer hjem igen.
Går sommerferien til Spanien i år, så bør du ifølge de danske myndigheder gå i 14 dages hjemmekarantæne, når du kommer hjem igen. Foto: CATI CLADERA
Vis mere

Det gælder for eksempel Spanien, Grækenland og Storbritannien, og det kan give store bøder at bryde karantæne-reglerne. I Grækenland op til 5.000 euro svarende til over 37.000 danske kroner.

Herunder kan du se reglerne i nogle af de mest populære rejsemål: