Det er den nemme løsning.

Men det slutter ikke her.

I hvert fald ikke for direktør i entreprenørfirmaet TN Udvikling Torben Nielsen, der er stærkt irriteret over det punktum, der mandag blev sat i skandalehistorien om Aalborg Kommunes udbygningsaftaler.

Den 'alt for nemme løsning' var fratrædelsesaftalen af den hjemsendte stadsarkitekt i Aalborg, Peder Baltzer, der er opsagt pr. 2023 – men fritstilles indtil da. Med løn.

Stadsarkitekt Peder Baltzer er hjemsendt med løn frem til marts 2023 på grund af sagen om de ulovlige udbygningsaftaler. I perioden får han godt 1,2 millioner.
Stadsarkitekt Peder Baltzer er hjemsendt med løn frem til marts 2023 på grund af sagen om de ulovlige udbygningsaftaler. I perioden får han godt 1,2 millioner. Foto: Aalborg Kommune
Vis mere

Han har siden december været hjemsendt for sin indblanding i de stærkt omdiskuterede udbygningssager, hvor kommunen ulovligt har presset private bygherrer til at betale for infrastruktur.

Men for direktør Torben Nielsen, der er blevet offer for kommunens praksis i storbyggeriet på Godsbaneområdet, er der ikke tale om et punktum.

»Man kan ikke bare sige, det er Peder Baltzers skyld,« siger den rasende entreprenør.

Torben Nielsen mener, han har over seks millioner kroner til gode, men selvom advokatfirmaet Horten har konkluderet, at kommunen har handlet ulovligt og 'kritisabelt', vil de ikke udbetale tilgodehavendet, hverken til ham eller til entreprenørerne i de mange andre sager.

Rådmanden for By og Landskab, Jan Nymark Thaysen (V), opfordrer nærmest til, at bygherrerne anlægger en erstatningssag. Akkurat som Horten Advokatfirma har henstillet til i deres undersøgelse.

Spørgsmålet er dog, om der er gjort regning uden vært i By og Landskab, for Torben Nielsen – der ifølge ham selv har det største tilgodehavende – opfordrer alle entreprenører, store som små, til et fælles søgsmål mod kommunen.

En skrivelse fra DSB, der ligesom TN Udvikling føler sig truet til at indgå en aftale om Godsbanearealet.
En skrivelse fra DSB, der ligesom TN Udvikling føler sig truet til at indgå en aftale om Godsbanearealet.
Vis mere

Hverken den nuværende eller tidligere rådmand får nogen form for straf -– modsat Peder Baltzer og Anders Fokdal. Det har Horten ikke henstillet til.

Men bare fordi Horten kommer med en anbefaling, kan du vel godt have en anden holdning?

»Vi har undersøgt det, og vi bør ikke som politikere vide, at det her ikke er korrekt. I forhold til befolkningen kommer det så til udtryk ved næste kommunalvalg,« siger Jan Nymark Thaysen.

Så lang tid mener Torben Nielsen dog ikke, der skal gå, før konsekvenserne rammer politikerne.

»Det er uretfærdigt, at enkeltpersoner skal bære de her konsekvenser,« siger Torben Nielsen, der savner, at politikerne tager ansvar.

»Det, jeg synes, er grotesk, er, at min sag ryger i posen med de andre. Jeg blev presset til at anlægge en å, som intet har med infrastruktur at gøre. Kommunen fik åen gratis af DSB – mod de selv skulle anlægge den,« forklarer han.

»Vi gjorde indsigelser, og det var både borgmester og By- og Landskabsudvalget informeret om.«

Gemmer politikerne sig?

»At man fyrer Peder Baltzer, er et udtryk for et offer.«

Jan Nymark Thaysen(V), rådmand for den skandaleombruste By- og Landskabsforvaltning, nærmest opfordrer til sagsanlæg: »Vi ved godt hvor skylden ligger,« siger han til TV2 Nord, der derfor godt kan leve med at få ‘en erstatningssag eller to’.
Jan Nymark Thaysen(V), rådmand for den skandaleombruste By- og Landskabsforvaltning, nærmest opfordrer til sagsanlæg: »Vi ved godt hvor skylden ligger,« siger han til TV2 Nord, der derfor godt kan leve med at få ‘en erstatningssag eller to’. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Efter skandalen rullede i Danmarks tredjestørste kommune, stoppede byggesagsbehandlingen i Aalborg, blandt andet fordi medarbejderne skulle undersøges.

»Der er jo en situation i By og Landskab, hvor man ikke byggesagsbehandler, fordi medarbejderne er bange for, om de er de næste, der kastes under bussen,« siger entreprenøren.

Det, samt at de private bygherrer selv skal betale for at anlægge sag mod kommunen, betyder ifølge Torben Nielsen, at byudviklingen de facto er stoppet.

Og det er et stort problem for en voksende kommune som Aalborg – og for byens håndværkere.

»Vi har opgaver det næste halvandet år, men derefter er vi nødsaget til at kigge uden for kommunen. Jeg kan se, at mange bygningsarbejdere kommer til at gå ledige,« siger han.

Adspurgt om den frygt siger Jan Nymark Thaysen:

»Det håber jeg ikke, men når jeg har talt med udviklere, opfordrer jeg til tålmodighed, og holder man sig inden for rammerne, så kan man hurtigt få sagerne igennem. Vi trækker i alle tråde og laver om i strukturen for at få flere hen i byggesagsafdelingen – og måske skal det koste nogle lønkroner, men så finder vi ud af det,« siger han.

Han kan dog ikke genkende, at der blandt medarbejderne er en frygt for at sagsbehandle, selvom Nymark Thaysen erkender, at der er begået graverende fejl:

»Alle, der er der, knokler virkelig igennem, og nogle arbejder dobbelt, så der bliver trukket hårdt. Har du siddet som embedsmand/-kvinde i ti år og får at vide, at det, man har gjort, er forkert, skal man lige vænne sig til det,« siger rådmanden.

B.T. har foreholdt borgmester Thomas Kastrup Larsen (S) kritikken. Han henviser til rådmand Jan Nymark Thaysen.