Der har været 133 corona-dødsfald blandt beboere på landets plejehjem.

I alt er 425 beboere på plejehjem blevet testet positiv med coronavirus, fremgår det af en ny rapport fra Statens Serum Institut.

»Dødsfald blandt plejehjemsbeboere udgør 1/3 af dødsfaldene blandt COVID-19-tilfældene i Danmark,« lyder det.

De fleste af dødsfaldene er i københavnsområdet. 88 plejehjemsbeboere er døde i Region Hovedstaden, efter at de var testet positiv for coronavirus.

Flere skal testes

Statens Serum Institut skriver, at flere test af beboere er vigtigt for at kunne forebygge smitten på plejehjem.

»Med øget testning af plejehjemsbeboere og personale vil antallet af tilfælde tilknyttet plejehjem øges – men samtidigt vil viden om smittede være vigtigt for at implementere forebyggende tiltag på det enkelte plejehjem rettidigt,« lyder det.

Dansk Folkepartis ældreordfører, Karina Adsbøl, efterspørger nu en klarere teststrategi i forhold til plejehjemsbeboere.

»Det er ulykkeligt, at så mange ældre er blevet ramt og afgået ved døden. Nu handler det om at forebygge. Vi skal have en klar teststrategi til plejehjemsbeboere - flere tests - og flere værnemidler til personalet.«

Skræmmende billeder

Hos Venstre kalder ældreordfører Jane Heitmann de nye tal for »dybt bekymrende.«

»Tallene her bekræfter jo det, vi allesammen har frygtet. Nemlig, at ældre vil blive særlig hårdt ramt. Det her er en øjenåbner,« siger hun.

Se den geografiske fordeling af dødsfald blandt plejehjemsbeboere. Klik på de røde prikker:

B.T. har de seneste dage dokumenteret opsigtsvækkende scener fra Plejecenter Sølund i København.

Billeder viser, hvordan værnemidler som beskyttelsesdragter, ansigtsmasker og andet materiale ligger og flyder på en beboers toilet.

Toilettet på Gabriela Adams fars værelse er rodet til med dragter, masker og andet udstyr. Udstyr, som personalet har brugt ofte. Professor i klinisk mikrobiologi Niels Høiby retter en skarp kritik af det uhygiejniske rod, som han mener spreder smitten og er decideret uprofessionelt.
Toilettet på Gabriela Adams fars værelse er rodet til med dragter, masker og andet udstyr. Udstyr, som personalet har brugt ofte. Professor i klinisk mikrobiologi Niels Høiby retter en skarp kritik af det uhygiejniske rod, som han mener spreder smitten og er decideret uprofessionelt. Foto: Gabriela Adams
Vis mere

Brugte værnemidler ligger sammen med ubrugte. Det uhygiejniske rod bliver skarpt kritiseret af professor i mikrobiologi Niels Høiby.

»Sådan et rod duer simpelthen ikke. Når der er sådan et rod, så kan personalet dårligt undgå at få covid-19-sekreter på sig, som de kan tage med rundt til andre beboere, som så bliver smittet,« siger Niels Høiby.

Høiby kritiserer flere punkter:

»Det er en helt banal ting, at man ikke blander brugte værnemidler med ubrugte. Hvis man gør det, så forurener man de ellers sterile værnemidler.«

»Desuden så fortæller billederne mig, at personalet, der håndterer værnemidlerne, ikke kan være uddannede i det. Sådan et rod er meget uprofessionelt.«

De 425 beboere, der er testet positiv, er fordelt på 88 plejehjem i 45 kommuner. Rapporten råder personale til at være ekstra opmærksomme.

»Det er vigtigt, at personale er opmærksomme på COVID-symptomer blandt beboere på plejehjem med henblik på hurtig vurdering og diagnostik,« står der.