Kalenderen siger december, og julen står inden længe for døren.

Og det er som bekendt ensbetydende med trængsel på vejene og ikke mindst i den offentlige trafik, når danskerne skal rejse på tværs af landet.

Sidste år havde DSB godt og vel 100.000 rejsende, mens de året før havde knap 87.000 rejsende, men hvad skal vi forvente os af dette års juletrafik?

Og det korte svar er, at det lige nu ser ganske positivt ud for dem, der påtænker at rejse med tog til den anden del af landet.

Det fortæller DSB's informationschef, Tony Bispeskov.

»Sagen er den, at julen ligger lidt anderledes i forhold til tidligere år, fordi der i år er et ekstraordinært langt optræk til juleaften. For mange begynder juleferien fredag 18. december, og så er der lørdag, søndag, mandag, tirsdag og onsdag til at rejse,« siger han og tilføjer:

»Det er reelt seks dage i modsætning til andre år, hvor der måske kun har været to dage, som man kunne rejse på. Derfor ser vi også ind i en jul, hvor det bliver strakt mere ud end de tidligere år.«

Som følge af corona har det i månedsvis været et krav, at man har pladsbillet, når man skal rejse med InterCity- og InterCityLyn-tog, og det er således også tilfældet over julen. Derfor er der heller ikke risiko for, at man kommer stil at stå som sild i en tønde i toget tværs gennem landet.

Samtidig ser det aktuelle salg af pladsbilletter heller ikke ud til at udfordre trafikken synderligt.

»Som det ser ud lige nu, så ligger vi noget under det salg, vi havde sidste år,« siger Tony Bispeskov og tilføjer:

»Og det har klart noget at gøre med corona, fordi man endnu ikke ved, om der vil være nogen restriktioner til den tid. Så billedet er, at der er godt med pladser på alle afgange,« slår han fast.

Men kan den tilsyneladende 'gode plads' i togene så få en negativ effekt på vejene?

Vejdirektoratet oplyser til B.T., at man er ved at udarbejde prognoser for juletrafikken på vejene, men at man på grund af corona endnu ikke er i stand til at offentliggøre tallene. De forventes at blive offentliggjort om en uges tid.