Muligheden for grænsehandel nærmer sig med den nye aftale om rejserestriktioner. Det afhænger dog af situationen i Tyskland de næste uger.

Fra 1. maj bliver det muligt for færdigvaccinerede danskere og udlændinge fra 'gule' og 'orange' EU- og Schengenlande at rejse ind og ud af Danmark, hvilket efter alt at dømme omfatter vores tyske naboer.

Samtidig lempes kravene om fremvisning af negativ coronatest i Danmark fra 24 til 48 timer. Det fremgår af aftaleteksten, som alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige blev enige om sent tirsdag aften.

Fra 14. maj kan det blive endnu nemmere at smutte til grænsen og fylde bilen med øl og sodavand.

Her ændres den såkaldte incidensgrænse, der bestemmer, hvor mange smittede der må være i et land, før det angives som 'gult'/'orange' fra 20/30 til 50/60 smittede per 100.000 indbyggere om ugen. Hvis Tyskland holder sig inde for de tal, åbner det op for grænsehandlen.

»Det hænger sammen med, hvordan smitten udvikler sig i Tyskland. Der har Angela Merkel en kamp, som skal kæmpes, og jeg kan kun krydse fingre for - også af hensyn til sommerhusudlejerne - at Tyskland hurtigst muligt får styr på smitten og bliver et gult land,« siger Venstres turismeordfører Anni Matthiesen ifølge jv.dk.

Kravet om anerkendelsesværdige formål for indrejse bliver ligeledes afskaffet fra 14. maj, ligeosm indrejsende fra Tyskland undtages kravet om isolation ved indrejse til Danmark.

I øjeblikket er alle verdens lande på udenrigsministeriets rejsevejledninger angivet som 'røde' lande, hvilket betyder, at alle rejser frarådes. Fra 21. april vil man gå tilbage til at vurdere hver enkelt land for sig, med det udgangspunkt at alle lande er 'orange', hvilket betyder, at alle unødvendige rejser frarådes.

Angives et land som gult betyder det, at man bør være ekstra forsigtig ved indrejse i landet. Grøn betyder, at man blot skal være opmærksom i samme grad, som man ville være ved ophold i Danmark.