Pakkerejser, selvarrangerede rejser, kør selv-ferie. Eller måske en helt fjerde?

Udenrigsministeriet har efterhånden åbnet for flere destinationer, hvortil danskerne kan drage på sommerferie.

Dele af Spanien, Portugal og Italien samt rejser til hele Polen, Bulgarien og Malta er ikke længere frarådet. Og 26. juni forventes yderligere lempelser til øvrige destinationer i Europa.

Men er der ferietyper, der er mere sikre end andre? B.T. har allieret sig med Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver for miljø og transport i Forbrugerrådet Tænk, der giver sit bud på den fleksible, nemme og vovede rejse i en tid, hvor corona stadig er iblandt os.

Den fleksible – men mere besværlige

»Der vil jeg sige kør selv-ferie, hvor du selv bestemmer, om du tager afsted. Men det kræver, du er opmærksom på afbestillingsvilkår, rejseforsikring, rejsevejledning hos Udenrigsministeriet og lokale forhold undersøges via ambassaderne. Der er forskellige regler – også med karantæne – i forskellige lande.«

Ifølge Vibeke Myrtue Jensen handler det groft sagt om at finde en rejse, hvor man kan komme ud at rejse uden at tabe for mange penge vel at mærke.

»Hvis du nu køber en flybillet, og flyet letter, men du ikke ønsker at tage afsted, så taber du pengene på flybilletten.«

»Der kan man sige, at bilen kører ikke, hvis du ikke starter den. I forhold til overnatning handler det så om at finde noget, du kan komme ud af. Det finder du ud af ved at læse afbestillingsvilkårene. Så kør selv-ferien er fleksibel, men det kræver omvendt også mere tid at bestille.«

Den nemme – men mindre komplicerede

»Det vil være pakkerejsen. Vi anbefaler, at man bestiller gennem et dansk bureau, der er medlem af Rejsegarantifonden, for så er du sikret i forhold til konkurs.«

»Hvis du bestiller en pakkerejse, hvor landet er orange – og landet forbliver orange – så får du som udgangspunkt også pengene retur, da rejsen vil blive aflyst.«

En anden fordel ved pakkerejser er også, at de ofte tilbyder en coronagaranti. Men også her skal man være vaks, mener Vibeke Myrtue Jensen.

»Spørgsmålet er, om de overhovedet er fleksible eller giver dig flere rettigheder, end du i forvejen har. Hvis du kan ombooke 60 dage inden ferien, så hjælper det ikke meget, hvis man er nødt til at aflyse en uge før. Her skal man også sætte sig ind i afbestillingsvilkårene.«

»Hvis du ikke har lyst til at tage af sted på ferien alligevel, men rejsevejledningerne ikke fraråder destinationen, så kan du komme til at hænge på et større beløb til bureauet, hvis du selv afbestiller.«

Den vovede

»Det er de selvarrangerede flyrejser. Det, der gør den lidt mere vovede, er flybilletten. Hvis du ikke har lyst til at tage afsted, så kan du tabe penge på flybilletten. Der er ikke nogen fortrydelsesret. Heller ikke selvom rejsevejledninger fraråder destinationen.«

»Vi anbefaler at kigge efter fleksible flybilletter, der kan ombookes. Vi anbefaler også, at man køber billetter gennem flyselskaber i stedet for mellemhandler. Vi har oplevet, at folk kan blive kastebold mellem selskaber og mellemhandler.«

»Og igen, ligesom den fleksible, skal du være opmærksom på afbestillingsvilkår, hvis du er nødt til at aflyse ophold.«

Vibeke Myrtue Jensen påpeger desuden, at der er en fælles punkt, man skal have styr på. Rejseforsikringen.

»Vi får mange spørgsmål om, hvordan man er stillet, hvis man får en falsk positiv test før afrejse, hvis jeg selv eller en, jeg rejser med, får corona? Det er individuelt, så du skal sørge for at tjekke med dit forsikringsselskab. Vi anbefaler altid, at man benytter pcr-test i stedet for kviktest, der kan give falske svar,« lyder det afsluttende fra Vibeke Myrtue Jensen.