Smitten er så udbredt i Region Hovedstaden, at regionen nu rykker op i den næsthøjeste risikovurdering - niveau 4.

Set i det lys, er de restriktioner, som træder i kraft mandag, ikke tilstrækkelige, vurderer to coronaeksperter.

»Jeg tror ikke på, at de restriktioner, der træder i kraft mandag, er kraftige nok til at stoppe smitten,« siger speciallæge og formand for Lungeforeningen Torben Mogensen og foreslår:

»Jeg tror, skolerne skal holde forlænget juleferie. Og så tror jeg, man virkelig skal være efter folk i forhold til, om de overholder restriktionerne i det private. Det er der, smitten sker, når man kigger på de oplysninger, som Styrelsen for Patientsikkerhed samler ind.«

Torben Mogensen understreger, at myndighederne er nødt til at slå fast, at det er alvor.

»Det går stærkt nu. Den optimisme, vi tidligere har haft, ser ikke ud til at holde stik,« siger han.

Heller ikke professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen tror på, at de kommende restriktioner er nok.

»Nej, det mener jeg sådan set ikke. Jeg mener, man skulle overveje om for eksempel barerne skal lukke,« siger han og fortsætter:

»I virkeligheden er det svært at komme op med noget mirakelmiddel, fordi folk finder en vej uden om restriktionerne.«

Det gælder ikke mindst her op til jul, hvor meget af det, der foregår, især er hjemme i privaten.

»Så det er også her, problemerne opstår. Det er et meget vanskeligt problem, hvad man skal stille op nu og her. Det er jo i sidste ende en politisk afvejning. Men jeg er bekymret for, hvad der kommer til at ske henover julen,« siger Allan Randrup Thomsen.

Han forklarer, at det klassiske jo ville være at lave en delvis nedlukning.

»Og det har jeg også selv foreslået. Men jeg kan fagligt ikke være sikker på, at det har en effekt, fordi så meget foregår I det private rum,« siger han og fortsætter:

»Jeg tror der blandt eksperter er en vis afmatning, fordi når man trykker det ene sted, glider folk bare udenom og skaber problemer et andet sted. For eksempel kan man lukke skolerne, men så risikerer man bare, at børnene får mere tid til at lave nogle andre aktiviteter, som er mere farlige, hvis folk ikke forstår intentionerne bag nedlukningen.«

Selvom risikovurderingen for Region Hovedstaden nu er på niveau 4, medfører det ikke automatisk nye restriktioner.

I varslingssystemet er der dog skitseret en række mulige restriktioner for niveau 4, som bl.a. tæller lukning af barer og værtshuse, lukning for servering på restauranter og nedsættelse af at forsamlingsforbud til tre.

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser fredag aften på Twitter, at indsatsgruppen har været samlet to gange fredag, og der arbejdes videre fredag aften og i weekenden.

»Situationen i en række kommuner følges tæt, og konkret er det sundhedsmyndighedernes opgave at vurdere, om der er tiltag, de anbefaler at indføre eller skærpe. Hvis det er tilfældet, vil Regeringen indkalde Folketingets partier og inddrage de berørte kommuner, regioner mm.,« lyder det fra ministeren.

Torben Mogensen forklarer, at restriktionerne er en balance mellem det sundhedfaglige, samfundets drift og hvad folk vil finde sig i.

»Og den balance er svær. Sundhedfagligt var det rigtige at lukke helt ned, som man ser i Sydeuropa, hvor der nærmest er udgangsforbud. Men jeg tror ikke, man kan få den igennem hos befolkningen,« siger han og tilføjer:

»Men hvis udviklingen ikke stopper, så kan vi komme dertil, hvor det bliver nødvendigt.«

Allan Randrup Thomsen håber, at folk tager et personligt ansvar for at nedbringe smitten. Og her er han altså ikke kun ude efter de unge.

»Man kunne sige, er, at det måske var dem, som havde mest og vinde, der skulle gå forrest. Og her peger pilen mod de ældre, der jo risikerer alvorlige forløb,« siger han og fortsætter:

»Man kunne godt frygte, at det er de ældre, der gerne vil holde fast i traditionerne om en klassisk jul. De skal overveje, om de skal lægge nogle af traditionerne væk.«

Det betyder ikke, at de ældre skal udelukkes fra julen, men at man holder en mere kontrolleret jul og dermed undgår nogle af de risikomomenter, der er, når man kigger ind i juletraditionerne.

»Man kan måske undgå at synge rundt om juletræet eller løbe gennem hele lejligheden,« siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

»Man behøver heller ikke at være så mange til jul og måske kan man fejre jul og julefrokoster med de samme. Det ville mindske smittespredningen noget.«