Aarhus Universitetshospital er i knæ. Først kom corona, så strejkede sygeplejerskerne, og så blev landet ramt af RS-virus. I Skejby er man desuden ramt af et næsten endnu større problem; manglende medarbejdere.

Det kan ses på en række afdelinger på supersygehuset, hvor man har været nødt til at nedlægge sengepladser, fordi der er sygeplejerskestillinger, man ikke kan finde medarbejdere til. Det sker samtidig med, at køen af patienter, der venter på at blive tilset eller opereret, skal tælles i tusindvis.

Lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, Jørgen Schøler Kristensen, fortæller, at 25 sengepladser er blevet lukket ned som følge af mangel på sygeplejersker.

»Det er den tilstand, som vi er i. Vi følger med, og vi ønsker selvfølgelig at have alle sengepladserne åbnet, men vi har været nødt til at lukke nogle – primært på grund af sygeplejerskemangel,« fortæller han til B.T.

På hospitalet er der omkring 870 sengepladser. De 25 sengepladser svarer til tre procent af hospitalets kapacitet.

Hvilke afdelinger er berørt af sengenedlukning?

»Det er lidt varierende. Vi prøver at gøre det på den måde, at hvis der er afdelinger, der kan se, at der er måneder, hvor der ikke er personale nok, så lukker vi senge der. Vi gør det løbende og justerer samtidig løbende.«

»Det er nødvendigt at lukke sengene, fordi der skal være personale nok. Det er beklageligt, at vi kommer i en situation, hvor vi ikke kan holde sengene åbnet.«

Er du berørt af de lange ventetider på behandling på AUH, så skriv til os på tipaarhus@bt.dk.

Meldingen om de nedlukkede sengepladser chokerer fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitetshospital Vibeke Bak.

»Det er vildt mange. Vores akutafdeling modtager femogtyve procent flere patienter i forhold til de forrige år, så derfor har vi rigtig meget brug for de pladser,« fortæller hun og tilføjer:

»Du kan lukke alle de pladser, du vil, men patienterne vil stadig være der.«

Sengepladserne mangler ifølge Jørgen Schøler Kristensen som konsekvens af for få sygeplejersker. Er det ikke ukollegialt af jer at sige op?

»Det tror jeg ikke. Faktisk tænker jeg, at rigtig mange sygeplejersker har taget rigtig mange ekstra vagter af hensyn til patienter, kolleger og hospitalet. På et tidspunkt bliver det for meget, og så bliver den enkelte nødt til at tage ansvar for sig selv.«

Tidligere på ugen var koncerndirektøren for Region Midtjylland, Ole Thomsen, ude med en bøn til alle regionens borgere om at udvise forståelse for situationen på regionens hospitaler.

I opslaget skriver koncerndirektøren, at regionens hospitaler er pressede efter flere måneders strejke blandt sygeplejerskerne og mange akutte patienter på grund af RS-virus, der rammer børn i store tal i disse uger.

En udmelding som B.T. tidligere kunne fortælle mødte enorm kritik.

»Intentionen har nok været en anden, men det er virkelig uheldigt formuleret. Det lyder, som om han giver os sygeplejersker skylden for det hele. Det er virkelig mangel på situationsfornemmelse,« fortæller fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitetshospital Vibeke Bak og tilføjer:

»Lad mig sige det sådan, at tiltroen til den øverste ledelse kunne godt være bedre.«

Den lægefaglige direktør på Aarhus Universitetshospital erklærer sig enig med koncerndirektøren og fortæller, at der er tre årsager til, at hospitalet i Aarhus er presset.

»Vi havde henover sommeren en konflikt, og nu skal der afholdes ferie, det er rigtigt, det er et problem. Dertil kommer, at der er mange patienter, der venter, fordi vi har haft en lang covid-nedlukning, og så er sygeplejerskemangel også et stort problem.«

Mangel på sygeplejersker er ikke noget, der opstår fra den ene dag til den anden. Har I været for langsomme til at reagere?

»Det synes jeg ikke. Vi har talt om det gennem lang tid, og vi har store indsatser, hvor vi fokuserer på at skabe den mest attraktive arbejdsplads trods vilkårene – indsatser, vi kører sammen med vores tillidsrepræsentanter.«

»Det kan ikke fikses hurtigt. Det er en situation, vi som fælles samfund er i.«

Hvor mange ledige stillinger har I hos jer?

»Jeg vil ikke kunne levere et tal i dag, man skal have et længere sigte. Det er Region Midtjylland, der sidder med tallene, så dem skal I kontakte.«

Hvilke tiltag har I gjort eller planlægger i at gøre for at løse nogle af de aktuelle udfordringer, I står overfor?

»Vi har efterhånden været i gang med en lang rekrutterings indsats og en lang indsats med fokus på vores arbejdsmiljø, der har været udfordret. Vi sætter meget mere ind på rekruttering nu end tidligere.«

»Vi håber, at vi gennem rekrutterings kampagner kan lykkes med at få flere til at synes, det er attraktivt at have et arbejde i sundhedsvæsenet. Og så skal vi som samfund blive ved med at holde covid-19 nede, så sundhedsvæsenet ikke kommer mere under pres.«